Öt növénycsoport, amelyeknek elkél a tavaszi metszés

Öt növénycsoport, amelyeknek elkél a tavaszi metszés

A tavasszal virágzó díszcserjék gondoskodnak arról, hogy a tél elmúltával ismét színpompás legyen a kertünk. Elég megemlíteni például a rózsalonc vagy fürtöslonc ragyogó rózsaszín vagy az aranycserje vidám, sárga virágait.

A tavasszal virágzó cserjék között vannak, amelyek az idősebb, többéves ágakon hoznak virágot. Ha elmulasztjuk a metszésüket, sűrű, elvadult, dzsungelszerűen kezelhetetlen bokrot fognak alkotni, amelynek csupán a legtetején fedezhetünk fel új hajtásokat. A nyáriorgonával és a fuksziafélékkel ellentétben, amelyeknek a friss hajtásai rakódnak be virágrügyekkel, és amelyeket szinte a talaj szintjéig vissza lehet vágni, az aranycserjék és a hozzá hasonló díszcserjék esetén óvatosan kell eljárnunk a metszés során.

Következzen az alábbiakban öt közkedvelt növénycsoport, amelyeket tavasszal célszerű megmetszenünk azért, hogy új hajtásnövekedésre késztessük azokat, illetve vissza tudjuk fogni a növekedésük mértékét.

Kényes cserjék

A mediterrán jellegű cserjék, mint például a levendula a téli hónapokban takarást igényel. Lombját tavasszal metsszük vissza, előkészítve ezzel a helyet az új hajtások zavartalan növekedésének. Szintén tavaszi visszanyírást igényel a hasonlóan sérülékeny rozmaring és szuhar is.

5 noveny tavaszi metszes 01

Nyáron virágzó cserjék

Azokat a cserjéket, amelyek az előző nyáron gazdag virághozamot produkáltak - ide soroljuk például a nyáriorgonát és a fuksziát is - tavasszal erőteljesen visszametszhetjük, hogy ezzel bírjuk a növényt a vegetációs időszakban friss hajtások fejlesztésére, valamint bőséges virágzásra.

5 noveny tavaszi metszes 02

Díszfüvek

A Miscanthus, amely kínai virágosnád vagy elefántfű néven is ismert, valamint a hozzá hasonló, lombhullató és cserjés füvek télen elszáradt, megbarnult lombját március-április folyamán erősen vágjuk vissza. Csak az új, zöld hajtásokat hagyjuk meg.

5 noveny tavaszi metszes 03

Lombjukkal is díszítő cserjék

Többek között a som, a fűz és a cserszömörce évente erős kora tavaszi metszést igényel ahhoz, hogy lombja meg tudjon újulni.

5 noveny tavaszi metszes 05

Tavasszal virágzó cserjék

Azokat a cserjéket, amelyek az előző évben kifejlődött vesszőkön hoznak virágot, mint például a rózsalonc vagy az aranycserje, célszerű rögtön elvirágzás után alakító metszésnek alávetni.

5 noveny tavaszi metszes 06

5 noveny tavaszi metszes 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR