10 szobanövény, amely még a sötét sarokban is jól elvan

10 szobanövény, amely még a sötét sarokban is jól elvan

Nem elég világos a hely, ahová a szobanövényt szánod? Bemutatjuk a neked való 10 szobanövényt, amelyekkel nem fogsz a fényviszonyok miatt összeveszni.

Szinte nincs, aki ne szeretné a lakását zöld növényekkel még otthonosabbá tenni, erre a célra pedig a szobanövények a legmegfelelőbbek. Az egyik leggyakoribb probléma, amellyel ennek során találkozunk, hogy a növény néhány nap elteltével elkezd hervadni, annak ellenére, hogy elegendő friss levegőhöz és vízhez jutott.

Amit viszont nem kap meg, az az elegendő napfény. Sok növény senyved, sínylődik emiatt, így mindig győződjünk meg arról, hogy a növény megfelelő mennyiségű napfényhez jut-e. Ha szükséges, helyezzük a növényt olyan ablakba, ahol közvetlen napfény éri.

De mi a helyzet, ha olyan házban vagy épületben szeretnénk a növényt tartani (pl. alagsorban, folyosón, irodában, kis ablakú helyiségben), ahol kevés a természetes fény? Vannak, akik műnövényt választanának, de őszintén szólva, a legtöbb nem tud olyan hatást kelteni, mint egy igazi, élő dísznövény. Éppen ezért válasszunk olyan növényt, amely gyenge fényviszonyok mellett is él és virul.

A gyenge fényviszonyokat jól toleráló szobanövények kevés fényben is képesek megfelelően fejlődni és növekedni. A többi szobanövénytől eltérően nincs szükségük sok napfényre, így nyugodtan állíthatjuk őket akár egy félárnyékos, árnyékos sarokba is.

Vannak közöttük, amelyek cserépben, földben fejlődnek, míg mások vízzel telt üvegekben, vázákban vagy flakonokban is tarthatók. Számos különböző szobanövény tűri jól a fényszegény körülményeket; a következőkben bemutatunk közülük tizet, amelyek igen közkedveltek és a kevés fényt sem bánják.

Szobai futóka

A szobai futóka az egyik legközismertebb szobanövény, amelyet a világ minden táján számtalan otthonban megtalálhatunk. Meglehetősen igénytelen; levelei szív alakúak, és jól fejlődik cserepes növényként, de vázában, üvegben is tartható. Növénytámasz vagy mohával bevont karó segítségével felfuttathatjuk, de ha hagyjuk, hogy lefelé csüngjön, ugyanilyen jól fog növekedni.

Kúszó filodendron

A szív alakú leveleiről ismert filodendron szintén népszerű szobanövény. Ültethetjük cserépbe, ámpolnába, de vízzel teli üvegben is jól fejlődik. Megfelelő támasz segítségével felfuttathatjuk, de ugyanígy hagyhatjuk lefelé csüngeni. Ha a növény már túl hosszú, vágjuk vissza, majd a levágott darabot vízben gyökereztessük ki. Miután kifejlődött a gyökere, ültessük cserépbe, hogy ott fejlődjön tovább.

Anyósnyelv

Az egyik legkiválóbb beltéri légtisztító növény, amely félhomályban is képes növekedni. Igen sok változata ismert a rövid levelűtől a hosszú levelűig. Az egyetlen probléma vele, hogy igen óvatosan szabad csak öntözni, különben a gyökere rothadásnak indul. Könnyen tartható szobanövény, amely ráadásul a szoba levegőjét is tisztítja.

Anyósnyelv

Zámia

A zámia egyike a legkedveltebb pozsgás szobanövényeknek. Igen türelmesnek kell lennünk vele, ugyanis nagyon lassan növekszik. Bár egyes lakásokban ez nem feltétlenül hátrány.

Zamioculcas

Nyíllevél

A nyílhegy alakú leveleiről ismert nyíllevél szintén kedvelt kúszó dísznövény, gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődik. Világoszöld, fehéren tarka leveleivel nagyszerű dísze a lakásnak.

Kukoricalevél

A kukoricalevél ugyancsak szépen fejlődik akár gyenge fényviszonyok mellett is, habár viszonylag igényes növény, ami a hőmérsékletet és a páratartalmat illeti.

Kukoricalevél

Rákvirág

A szép zöld, szürke és ezüst árnyalatú, sárgás vagy fehéres foltokkal, csíkokkal tarkított leveleivel díszítő rákvirág szintén kedvelt dísznövény. Dekoratív mintázata és igénytelensége miatt ideális választás, ha cserepes növényt vásárolunk. Tartsuk félárnyékban, a közvetlen napfényt nem kedveli.

Buzogányvirág

A trópusi hangulatot idéző buzogányvirág vagy diffenbachia kiváló kiegészítője a nappalinak vagy a hálószobának. Nagy levelei és vastag szára bokorszerű megjelenést kölcsönöznek neki.

Peperómia

A peperómiával vagy törpeborssal sokszínűséget varázsolhatunk a nappalinkba. A viaszszerű leveleiről és száráról ismert dísznövény leveleinek színe a zöldtől a pirosig, liláig, sárgáig, narancssárgáig és barnáig terjedhet.

Peperomia

Vitorlavirág

A vitorlavirág, vagy más néven békeliliom mutatós dísznövény, amely gyenge fényviszonyok mellett is szépen fejlődik. Haragoszöld leveleivel és gyönyörű fehér virágaival méltó dísze a lakásnak. Virágait vitorlához hasonló fehér buroklevél veszi körül. Tűző napon levelei megéghetnek.

Vitorlavirág

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR