Húsevő növény: a légynek sem árt?

Húsevő növény: a légynek sem árt?

A harmatfű apró mirigyszőreivel muslicákra vadászik. Ha gyanútlan áldozat téved levelére, akkor ritkán távozik ép bőrrel. Lássuk, hogyan működik!

Növénykiállítások gyakori, virágboltok ritkább, de különleges és népszerű növénye a harmatfű, más néven Drosera (ejtsd drozéra).

E kisméretű növény különlegességét az adja, hogy a többi növénnyel ellentétben nem csupán fotoszintetizál, hanem fehérjét is képes lebontani speciális, ragadós váladékot kiválasztó, érző mirigyszőrökkel borított leveleivel. Ezért is hívják rovarfogó, rovarölő vagy húsevő növénynek.

Amint a gyanútlanul táplálékot kereső rovar hozzáér ezekhez a mirigyszőrökhöz, a csapda bezárul, a ragadós nedv nem engedi a fogságából a zsákmányt, a növény pedig szép lassan megemészti a táplálékot.

Speciális rovaremésztő tulajdonságuk miatt a Droserák tápanyagszegény talajokon is megélnek, a világon mindenhol előfordulnak, így Magyarországon is. Nálunk csak egy faj - a kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) - honos. Tőzegmoha társulásokban él (ilyen például észak-kelet Magyarországon a Csarodai láp), de kihalófélben van, ezért fokozottan védett növénynek számít.

Drosera

A kereskedelemben kapható harmatfüvet vegetatív úton, mikroszaporítással állítják elő. A mikroszaporítás lényege, hogy steril körülmények között, steril közegbe elhelyeznek egy-egy növénydarabot, melyből idővel kifejlődik az egész növény. Előfordul, hogy még ebben a steril közegben lévő növénykéket árusítják kis, folpack fóliával lezárt pohárkában.

Élettartamuk általában nem bizonyul hosszúnak, mivel ezeket a növényeket még edzeni kell a külső körülményekhez. Javasolt hát olyan Drosera megvásárlása, melyet már tőzeges talajba átültettek.

Sokaknak gondot okoz, hogy erkélyüket, teraszukat évről-évre hangyák lepik el. Nos, itt a valóban hatásos és környezetbarát (vegyszermentes) megoldás. Helyezzünk el 1-2 rovarfogó növényt a hangyák által bejárt útvonalra és az ökológiai csapda aktiválódik. A hatás nem marad el.

Drosera

Vásárlás után tartsuk a Droseránkat párás helyen, szükség szerint öntözzük. Tápanyagutánpótlás céljából fogjuk be a családot légy- és muslincavadászatra.

Ha ez az út nem járható, úgy a növényke megelégszik egy csipenyi nyers hússal is. Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR