A csodamogyoró finom illatot és virágpompát hoz a téli kertbe

A csodamogyoró finom illatot és virágpompát hoz a téli kertbe

Szépséges hibridek.

Ha tél közepén kellemes illat árad egy kertből, az szinte biztosan egy csodamogyoró- (más néven varázsmogyoró-) bokorról eredhet. A csodamogyoró-félék családjába több fajt és fajta tartozik.

csodamogyoro viragpompa 02

Amint előbújnak az első januári (vagy akár decemberi) napsugarak, a varázsmogyoró virágai kibontják szirmaikat. Egészen márciusig csodálatos virágpompára számíthatunk, a sárgától a narancson és rózsaszínen át, pirosig terjedhet a színskála. Az eredetileg Észak-Amerikából, Japánból és Kínából származó növény a 19. században érkezett az európai kertekbe. Az ázsiai vadfajok már kezdetektől érdekesebbnek bizonyultak, mivel nagyobb virágaik vannak és hosszabban tart virágzásuk is. Az általunk ismert és szeretett fajták többsége hibrid.

csodamogyoro viragpompa 03

Különös varázsa van a kertben, akár egyedül, szoliterként, akár kis csoportban ültetjük. Hosszú távon egy bokorra kb. 16 nm-nyi területtel kell számolnunk, mivel a tölcsér alakú korona akár 4-5 méter szélesre is nyúlhat. A varázsmogyoró azonban nagyon lassan növekszik. Ezért amíg megnő, kisebb cserjéket ültethetünk térkitöltőnek mellé, de a gyökerek versengése miatt egymást zavarhatják a növények. A csodamogyoró alá is csak akkor érdemes ültetni, amikor már nagyobbra nőtt, ilyenkor a talajtakaró örökzöldek ajánlhatók például.

csodamogyoro viragpompa 04

A csodamogyoró helyét gondosan meg kell választani a kertben, mert nem szereti, ha átültetjük. A legjobb számára a teljes napban fürdő, fallal vagy sövénnyel védett terület. A növények elviselik a -10 °C-nál is hidegebbet, kemény fagyoknál azonban összesodródnak a virágszirmok.

csodamogyoro viragpompa 05

Az ideális talaj laza, humuszban gazdag. Fontos, hogy jó vízáteresztő legyen, de lehetőség szerint kiszáradásra ne legyen hajlamos, amit egy réteg mulccsal, kéreghumusszal is elősegíthetünk. Amennyiben jól érzi magát a helyén, kevés törődéssel is beéri a növény. Nem szükséges metszeni, mert természetesen is szép koronaformát alakít ki. Enyhe kiigazítás kellhet csak, például ha szeretnénk formára nevelni. Azt azonban tudni kell, hogy az erősebb visszavágás után csak nehezen gyógyulnak a sebei, lassan hajt csak ki, ezért tartózkodjunk ettől.

csodamogyoro viragpompa 06

Finom illatával és rengeteg kis narancsszínű virágjával varázsol el egy viszonylag új hibridfajta, a Hamamelis intermedia ‘Rochester’. 2 méter magasra is megnőhet, lazán felfelé törnek az ágai. Kevésbé előnyös, hogy az előző évi levelei egészen tavaszig az ágakon lóghatnak.

A finoman illatos, rózsaszínű virágokat hozó hibrid Hamamelis intermedia ‘Livia’  januártól márciusig ontja rózsaszín virágait. Ősszel a levelek sárgától pirosig tartó árnyalatokban pompázhatnak. A tölcsér alakú cserje 3 méter magasra és ugyanolyan szélesre nő.

Már januártól érezhetjük az ’Orange Peel’  hibridfajta finom virágillatát. A narancssárga virágaival díszítő, közepes méretű cserje ágai viszonylag egyenesen törnek felfelé.

A ‘Diane’  fajta igen ritka. Világosbordó virágai adják a különlegességét, a bokor egységes szerkezetű, a levelek ősszel sárgáspirosra színeződnek.

csodamogyoro viragpompa 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR