Sárga nyitnikék: a hosszú életű téli jázmin

Sárga nyitnikék: a hosszú életű téli jázmin

Zöld vesszőjével is díszít.

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) sokszor már tél végén odavonzza a szemet: a csupasz ágakon megjelenő sárga virágokat lehetetlen nem észrevenni a kertben. Kínából származó, lombhullató cserje, jellegzetesen négyszögletű, ívesen visszahajló, elfekvő, zöld vesszőkkel, amelyek önmagukban is díszítenek Ezek az ágak sűrűek, lefelé omlóak, földig hajolva képesek meggyökeresedni.

teli jazmin 01

Még lomfakadás előtt (akár már decemberben) hozza a magányosan elhelyezkedő, szép sárga virágait. Német területeken téli rekettyének is nevezik, mert sűrű, rekettyére emlékeztető ágrendszerrel rendelkezik.

teli jazmin 04

Az alacsony termetű, kúszó növekedésű cserjét akár fel is futtathatjuk, egy támaszték segítségével. Jól használhatjuk alacsony sövény kialakítására, de rézsűk beültetésére, talajtakaróként is.

teli jazmin 03

A téli jázmin, azért is kedvelt, mert viszonylag igénytelen, könnyen tartható és hosszan él. Szereti a napos, világos helyet, de félárnyékba is ültethetjük. Talajokban nem válogatós, de az fontos, hogy jó vízáteresztő közegbe kerüljön. Télálló, jól tűri a téli fagyokat, és kártevők, kórokozók sem pusztítják. Nyáron a nagy melegben, hosszú száraz időszakokban öntözni kell. Rendkívül egyszerűen szaporítható, félfás vagy fás dugvánnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR