Télen is díszíti a kertet a közönséges mahónia, amelynek bogyói ehetőek

Télen is díszíti a kertet a közönséges mahónia, amelynek bogyói ehetőek

Edzett cserje.

Az örökzöld mahónia egész évben aktív, mutatós dísze a kertnek, akár csoportosan, akár szoliterként vagy sövényként ültetjük. Alig 1 méter magasra megnövő, szélesre terülő cserje. Az Észak-Amerikából származó növényt a 19. század első felében hozták be Dél-Európába. Hazánkban is népszerű, ültetik talajtakarónak, temetőkbe, de parkokba és kertekbe is.

Durva, bőrnemű, páratlanul szárnyaltan összetett levelei 4-8 cm hosszúak, általában egy kicsit hullámos a szélük, tüskésen fogazottak. Ősszel szép bronzvörösre színeződnek. Tavasszal, áprilistól-májusig gazdagon hozza sárga, felálló, bugaszerű, jellegzetes illatú virágait. Dekoratív, kékeslila bogyói augusztusban érnek. A bogyók ehetőek, gazdagok C-vitaminban.

mahonia telen is diszit 02

Jól tolerálja az erős visszavágást, de nem szükséges rendszeresen metszeni. A virágzás után közvetlenül viszont érdemes megmetszeni. Edzett növény, a mérsékelten száraztól a nyirkos talajig mindenhol jól növekszik. Jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajban érzi igazán jól magát. Félárnyékostól árnyékos helyig ültessük.

Az ‘Apollo‘ fajta aranysárga virágaival díszít, az ‘Orange Flame‘ a sárga virágok mellett fényes, pirosas leveleket hoz, a ‘Pamina‘ fajtát fényessárga virágok jellemzik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR