A káposztafélék nagy őszi visszatérése – miért most a legízletesebbek?

A káposztafélék nagy őszi visszatérése – miért most a legízletesebbek?

Ha van zöldségnemzetség, amelyik ősszel igazán elemében érzi magát, az bizony a káposztafélék családja. Fejes káposzta, kelbimbó, brokkoli – mind olyan, mintha direkt az őszi színkavalkádhoz és hűvösebb reggelekhez találták volna ki őket. Ráadásul nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem a tányéron is igazi vitaminbombát jelentenek.

Káposzta – a régi motoros

A fejes káposzta igazi klasszikus: szinte minden magyar kertben megtalálható. Ősszel azért különösen kedvelt, mert a hűvös idő hatására ropogósabb és ízesebb lesz. A meleg nyár után a szeptemberi, októberi éjszakai lehűlés lassabb növekedést eredményez, így a fejek tömörebbek, a levelek édesebbek. Nem véletlen, hogy a savanyúkáposztát ilyenkor készítik: a jó savanyításhoz érett, de friss roppanású levelek kellenek.

kaposztafelek visszaterese 02

Kelbimbó – a türelmes apróság

A kelbimbó sokak gyerekkori rémálma, pedig, ha jól termesztjük, egészen más élményt adhat. Az őszi hűvösben a kis bimbók lassan fejlődnek, és a hideg hatására édesebbek lesznek. Októbertől egészen decemberig szedhetjük, sőt egy kis dér után még finomabb. A titok a folyamatos bimbószedés: ha nem hagyjuk, hogy túl nagyra nőjenek, akkor zsengék és omlósak maradnak.

kaposztafelek visszaterese 03

Brokkoli – a zöld koronás herceg

A brokkoli szintén az őszi kert egyik sztárja. A nyári hőségben könnyen felmagzik, de a hűvösebb időben szépen hozza a tömör fejeket. Az oldalsó hajtások szedésével ráadásul folyamatosan termést ad, így akár több hullámban is élvezhetjük. Az ősszel szedett brokkoli nemcsak szebb, hanem vitamindúsabb is – igazi egészségcsomag.

kaposztafelek visszaterese 04

Miért ilyenkor a legfinomabbak?

A káposztafélékben a hideg idő hatására a keményítő cukorrá alakul. Ezért lesz a kelbimbó és a káposzta édessége kifejezettebb ősszel. Egy kis dér vagy fagy kifejezetten jót tesz az íznek – a kertészek gyakran mondják: „A kelbimbót a fagy teszi édessé.” A brokkoli is ilyenkor lesz igazán zsenge, nem kesernyés.

kaposztafelek visszaterese 06

Gondozási tippek őszre

  • Rendszeresen öntözzük, de kerüljük a túlöntözést, mert a gyökér rothadásra hajlamos.
  • Figyeljünk a káposztalepke hernyóira, mert még szeptemberben is aktívak lehetnek.
  • Támogassuk a talajt komposzttal, hogy a növények bírják az őszi hajrát.
  • A brokkolit és a kelbimbót érdemes fokozatosan szedni, így hosszabb ideig adnak termést.

kaposztafelek visszaterese 05

Őszi ízek a kertből

A káposztafélék őszi szezonja a bizonyíték arra, hogy nem minden zöldség szereti a nyári hőséget. Van, aki ősszel érzi igazán jól magát, és a hideg reggelekből merít erőt. Ha most gondosan ápoljuk és szedjük a káposztát, kelbimbót és brokkolit, a télre nemcsak savanyúság, hanem vitaminban gazdag frissesség is kerül az asztalra. És közben rájövünk: ezek a sokat emlegetett „káposztafejek” valójában a kert igazi őszi hősei.

Korábban írtunk róla: