Több brokkolit tudunk szüretelni, ha megfelelően vágjuk le a betakarításnál

Több brokkolit tudunk szüretelni, ha megfelelően vágjuk le a betakarításnál

A szárát is fogyaszthatjuk.

Még mielőtt a bimbók kinyílnak, szüreteljük a brokkolit! Egy egyszerű trükkel azt is elérhetjük, hogy több betakarítható terméshez jussunk.

Kb. a vetés után 7 héttel jön el a brokkoli szedésének ideje. A brokkoli-szüret alfája és ómegája a megfelelő vágás: akkor kell leszednünk, amikor virágzat már kifejlődött, de a rügyek még zártak! Ne várjunk túl sokáig a betakarítással, mert a rózsák ágai szétnyílnak, a sárga virágok kibomlanak. Ilyenkor a brokkoli konyhai felhasználásra már nem alkalmas.

tobb brokkolit szuretelni 02

Csak a fő hajtást vágjuk le a virágbimbókkal együtt, közvetlenül az alapnál. Így majd újra kis virágzatokat hoz a növény, a levélhónalji rügyekből új fejecskék képződnek, azaz többet tudunk szüretelni, a betakarítás ideje akár 4 héttel meghosszabbítható.

Ne csak a brokkoli rózsáját (a virágzatkezdeményt) fogyasszuk, a szárat is felhasználhatjuk a konyhában. Hámozzuk meg és vágjuk ki belőle a fás részeket fogyasztás előtt. Akár egészben is a levesbe főzhetjük, de készíthetünk ételt apróra vágott brokkoliszárból is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR