A legjobb légtisztító növények a lakásban

A legjobb légtisztító növények a lakásban

Tudjuk, hogy minden szobanövény javítja a levegőt, de most ennél többről van szó! Egyes növények többet nyelnek el a káros anyagokból, mint mások.

A szobanövények szépek és különlegesek, a beltéri környezetbe egy kis zöld leveles, kinti, természetes hangulatot csempésznek. Azonban még egy ennél is fontosabb szerepet játszanak azáltal, hogy javítják otthonunkban a levegő minőségét.

A NASA egyik kutatócsoportja vizsgálatai során kiderítette, hogy ezek a hasznos légtisztító szobanövények természetes fotoszintézisük során tisztítják a levegőt.

A folyamat eredményeként a levelek által elnyelt szennyezőanyagokat a talajban lévő mikroorganizmusok lebontják. Bár a kutatók kivétel nélkül valamennyi növényt jótékony hatásúnak ítélték meg, arra jutottak, hogy közülük egyesek különösen hatékonyak a veszélyes szennyezőanyagok kivonásában.

A legjobb légtisztító szobanövények

A levegőt tisztító szobanövények között számos közismert, olcsón beszerezhető és könnyen tartható növény található. A szobai futóka vagy a filodendron például remek légtisztítónak bizonyul a különböző farostlemez bútorlapokban és más faipari termékekben található ragasztókból és műgyantákból felszabaduló színtelen gáz, a formaldehid elnyelésében. A cigarettafüst és a körömlakk szintén bocsát ki formaldehidet, csakúgy, mint a különböző habhőszigetelések, egyes drapériák, műszálas szőnyegek és szintetikus anyagból készült lakberendezési tárgyak.

A zöldike, más néven csokrosinda olyan minierőmű, amely elnyeli a formaldehidet és a szén-monoxidot, továbbá az olyan gyakori szennyezőanyagokat, mint a benzol és a xilol. Ezeket a bájos, de igénytelen növényeket könnyen szaporíthatjuk apró sarjnövényeik kigyökereztetésével és elültetésével. A zöldike cserepét a lakás olyan pontjára állítsuk, ahol a szén-monoxid nagy valószínűséggel koncentrálódik, mint például a kályhával, kandallóval fűtött szoba vagy a gáztűzhellyel felszerelt konyha.

Csokrosinda

Egyes virágzó növények, mint például a vitorlavirág vagy a krizantém segít elnyelni a tetraklór-etilént, amely a festékeltávolító, vízlepergető, ragasztó és vegytisztító szerekben előforduló vegyi anyag.

A különböző szobapálmák, mint például a botpálma, a gyompálma vagy a törpe datolyapálma mind jó általános légtisztítók. Az aranypálma további előnye, hogy növeli a levegő páratartalmát.

Egyéb közismert, általános légtisztító hatást kifejtő szobanövények:

  • szobapáfrány
  • Kimberly királynő páfránya
  • szobafikusz
  • buzogányvirág (Dieffenbachia)
  • rákvirág
  • bambusz
  • sugárarália
  • szobaborostyán

A legtöbb dracéna- és fikuszfajta, valamint a pozsgás növények, mint például az aloe vera, továbbá az anyósnyelv, vagy más néven szanzavéra szintén segítenek megtisztítani a lakás helyiségeinek levegőjét.

Aloe

Ezek az attraktív, multifunkcionális növények bárhol a lakásban jól mutatnak, de a legtöbb hasznot azokban a helyiségekben hozzák, ahol új bútorok, újonnan festett falak, új lambéria vagy szőnyegek találhatók. A NASA által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy 15-18, közepes méretű cserépbe ültetett egészséges, életerős növény már hatékonyan javítja a levegő minőségét egy átlagos otthonban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR