Ahány növény, annyi levéltetű a kertben

Ahány növény, annyi levéltetű a kertben

Az ellenük való védekezésnek azonban vannak olyan trükkjei, amely mindegyik tetűfajnál használhatók. Fontos tudnunk, hogy vírushordozók!

Levéltetvek

Szinte minden gyümölcsfajon ismert levéltetű, többségük csak az adott fafajon él, azt károsítja. Levéltetvek szúró-szívó szájszervű apró, puha testű rovarok, szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, a levéllemez megvastagodik. Mézharmatot képeznek, amitől a levelek fénylők és ragacsosak lesznek. Általában a levelek hátoldalán képezik telepeiket, ahol a kissé összesodrott levelek védelmében élnek.

Összesodort levelek

Tavasztól őszig jelen vannak a fákon. Mindig a fiatal, zsenge leveleket részesítik előnyben, azokon kell keresni. Számos természetes ellenségük ismert, ilyenek a katicabogár és lárvái, fátyolkák, ragadozó poloskák, zengőlegyek. A levéltetvek fontos vírusterjesztő rovarok, a vírusos levélből kiszívott növénynedvvel a következő növényt közvetlenül megfertőzik. Védekezés ellenük ezért jelentős.

Rózsán

Védekezés

Megjelenésüket a fakoronára akasztott sárga színű ragacsos színcsapdával ellenőrizhetjük. A fákon áttelelő alakok ellen a téli lemosó permetezés hatékony. A fák törzsére felhelyezett ragacsos övvel meg lehet akadályozni, hogy a hangyák a fán élő levéltetveket széthurcolják. A levéltetvek elleni kémiai védekezés akkor a legeredményesebb, ha azt a fertőzés kezdeti stádiumában, a szétterjedését megelőzően végezzük. Speciális, csak levéltetvek ellen hat a Pirimor és a Teppeki. A tágabb hatásspektrumú rovarölő szerek is pusztítják a levéltetveket, például Karate, Cyperkill, Decis, Apacs, Actara, Mospilan.

Pajzstetvek

Legjelentősebb közülük a kaliforniai pajzstetű. Valamennyi gyümölcsfajon előfordulhat. Apró, kör alakú kemény pajzsú tetű, a pajzs közepe kiemelkedik, színe szürkés barna. A pajzs alatt élnek a puhatestű sárga tetvek. Szívogatásukkal gyengítik a fákat, pusztulásukat a pajzstetvek okozhatják. A gyümölcsök héján vörös színű gyűrű alakú elszíneződés szegélyezi a pajzstetveket.

Védekezés

Téli olajtartalmú lemosó permetezéssel egyensúlyban tartható egyedszámuk. Vegetációs időszakban a pajzstetvek rajzásakor kell permetezni Mospilan rovarölő szerrel.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Melyik tetűelleni módszer vált be a legjobban? Várjuk a hozzászólásokat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR