Segítség, megtámadták a citromfámat!

Segítség, megtámadták a citromfámat!

Élősködők telepedtek meg a leveleken, ágakon.

Gyakran előfordul, hogy élősködők támadják meg a fiatal citromfát. Súlyosabb invázió esetén egy-két ágacska teljesen el is száradhat.

citromfa pajzstetvek 05
K.-P. Levente

Nos, többek között a pajzstetvek igen szívesen vernek tanyát a citromfa hajtásain. Nehezen kezelhető kártevő abból a szempontból, hogy apró lárvái védett helyeken sikeresen meghúzódnak, így a védekezés ellenére általában újra és újra felszaporodik a kolónia.

citromfa pajzstetvek 04
A baj nem jár egyedül: a pajzstetűfertőzést esetenként korompenész tetézi

Tehát többszöri permetezés lehet csak eredményes ellene. Ha még nem nagy a növény és minden ágához hozzá lehet férni, akkor mosószappanos (Flóra) lével és leselejtezett fogkefével érdemes végigdörzsölni – minden levelét, hajtását, és a fás részeit is. A szappan lúgos kémhatású, ez pusztítja el a felforgatott helyzetű, lágy testű állatot.

citromfa pajzstetvek 03

A rovarölő szerek közül a Mospilan javasolt, amely felszívódó hatású, így a fán élő és táplálkozó valamennyi egyedet elpusztítja. Megbízható eredmény legalább 2-3 alkalommal megismételt permetezéssel várható.

Vegyük figyelembe, hogy a citromfa közelében lévő más szobai növényeket is megfertőzhette már a pajzstetű, ezért alaposan ellenőrizzük azokat is, és egy alkalommal a szomszédos növényeket is kezeljük le.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR