Aranyfa-virágzás: mi a kertész dolga?

Aranyfa-virágzás: mi a kertész dolga?

Hogyan metsszük meg az aranyfát, hogy minden évben bőségesen és korán virágozzon? Megmondjuk!

Ragyogó sárga virágdíszével az aranyfa vagy aranyvessző az egyik legkedveltebb tavaszi virágbokor. Ahhoz, hogy a díszcserje megőrizze vitalitását, tanácsos minden évben megmetszeni, közvetlenül virágzás után.

Aranyvessző

Fiatalítás céljából, először tőből vágjunk ki néhányat a legöregebb ágak közül. Pótlásukra hamarosan új hajtások fejlődnek, amit gondosan megválasztott tápanyag-utánpótlással lehet serkenteni. Folyékony tápoldat vizes oldatának beöntözésével is tudjuk a növényünk vitalitását növelni, vagy használhatunk granulátum műtrágyát, amit sekélyen be kell dolgozni a talajba. Az utóbbi előnye, hogy a tarós hatásnak köszönhetően a tápanyag lassan bomlik le és a növénynek hosszú ideig biztosítja a tápelemeket felvételének lehetőségét.

Ajánlott tápanyagok: Wuxal Super, Volldünger Granulátum Plussz 

Ezután következik a korona felső részében található, dúsan elágazó ágak eltávolítása. Az ágvágó ollót mindig közvetlenül egy előző évi oldalhajtás fölé helyezzük. Ezt a műveletet szokás „elterelésnek" is nevezni. Azokból az egyéves vesszőkből, amelyek közvetlenül a földből nőttek ki, hagyjunk meg hármat, a többit pedig vágjuk ki.

Jó tudni

Ha az aranyvessző ágait egyszerűen csak lerövidítjük körös-körül, akkor igaz ugyan, hogy koronarész kívül egyre sűrűbb lesz, azonban idővel a bokor belülről felkopaszodik. Viszont ha csak ősszel vagy télen kerítünk sort a metszésre, akkor a visszavágás során eltávolítjuk a már kialakult virágrügyek egy részét is, így a következő évben a bokor virágzása elmarad a megszokottól.

Aranyvessző

Ágvágó ollóval még a vastag ág is könnyebben eltávolítható. De hasznos lehet egy kézifűrész is. A legöregebb ágak egy részét tőből vágjuk ki. Ugyanez érvényes a túl sűrűn álló fiatal vesszőkre is.

Bálint gazda pedig megmondja, hogy kell szaporítani >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR