Miként metsszük a szilvafát (és hogyan kerüljük el a leggyakoribb hibákat)?

Miként metsszük a szilvafát (és hogyan kerüljük el a leggyakoribb hibákat)?

Ne szaporítsuk a vízhajtásokat!

A szilvafa rendszeres metszésre szorul az egészséges növekedés és egyenletes terméshozam érdekében. A szilvát leggyakrabban magastörzsű koronaformára alakítják, egy főhajtással és több stabil oldalhajtással. Ezért már az ültetés utáni évben fontos, hogy rendszeres metszéssel formáljuk, fenntartsuk ezt a koronát.

A szilvafa metszéséhez legideálisabb időpont közvetlenül a júliusi vagy augusztusi szüret után adódik. Ilyenkor a regenerálódás gyorsabb és hamarabb begyógyulnak a metszési sebek. A korona szellősebbé tehető őszi vagy téli (enyhe napon végzett) metszéssel is, de ha a vastagabb, nagyobb ágakat télen távolítjuk el, megnő a farothadás, fertőződés veszélye.

mikent metsszuk a szilvafat 02

A szilva a virágait, majd a gyümölcseit a 2-4 éves hajtásokon hozza, így minden metszésnél elegendőt kell a fán ezekből az ágakból hagyni.

Távolítsunk el minden olyan ágat, ami beteg, sérült, keresztbe vagy túl sűrűn nő, vagy egyszerűen csak már letermett, nem hoz több gyümölcsöt. Ha a középső főhajtás túl hosszúra nő, érdemes visszavágni és ezzel az oldalhajtások kialakulását segíteni.

A nagyon vastag, 10 cm-nél vastagabb ágakat csak akkor távolítsuk el, ha nincs más lehetőség, a szilvafák ugyanis nem tűrik túl jól a drasztikus beavatkozásokat. A szilva igyekszik a gyökér és az ágak tömegének egyensúlyát fenntartani, nem tolerálja jól a durva beavatkozásokat, ha túlságosan megrövidítjük az ágakat, akkor sok vízhajtást fog hozni.

mikent metsszuk a szilvafat 03

A jó metszéssel elősegíthetjük a termésképződést, új virágrügyek berakódását, a rossz vágással viszont a vízhajtásokat szaporítjuk. Utóbbiak egyenesen felfelé törnek, gyümölcsöt nem hoznak, a túl erős metszés után viszont elárasztják a fát. Ne egyszerre metsszük meg az elöregedett fát, inkább fokozatosan, minden évben egy kicsit visszavágva, ritkítva.

mikent metsszuk a szilvafat 04

A többi fától eltérően, a szilvafán hagyjunk egy kalaptartót, csonkot, a törzsön vagy a főágon, ami akár 10 cm hosszú is lehet. Ez az érzékeny szilva esetében segít megakadályozni a kórokozó gombák behatolását.

Kb. 2-4 évig marad életképes a gyümölcstermő vessző, majd elöregszik kimerül, csökken a terméshozam, a talaj felé hajlik. A szilvafa sűrűvé válik, elvadul a korona. Ezért az ilyen idős hajtásokat vissza kell vágni, a gyümölcsképzést tereljük a legalább 2 éves hajtásokra.

És ha ez eddig még nem lenne elég, összegyűjtöttünk egy csokor videót, mások hogyan csinálják:

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR