Ne szaporítsuk a vízhajtásokat!
A szilvafa rendszeres metszésre szorul az egészséges növekedés és egyenletes terméshozam érdekében. A szilvát leggyakrabban magastörzsű koronaformára alakítják, egy főhajtással és több stabil oldalhajtással. Ezért már az ültetés utáni évben fontos, hogy rendszeres metszéssel formáljuk, fenntartsuk ezt a koronát.
A szilvafa metszéséhez legideálisabb időpont közvetlenül a júliusi vagy augusztusi szüret után adódik. Ilyenkor a regenerálódás gyorsabb és hamarabb begyógyulnak a metszési sebek. A korona szellősebbé tehető őszi vagy téli (enyhe napon végzett) metszéssel is, de ha a vastagabb, nagyobb ágakat télen távolítjuk el, megnő a farothadás, fertőződés veszélye.
A szilva a virágait, majd a gyümölcseit a 2-4 éves hajtásokon hozza, így minden metszésnél elegendőt kell a fán ezekből az ágakból hagyni.
Távolítsunk el minden olyan ágat, ami beteg, sérült, keresztbe vagy túl sűrűn nő, vagy egyszerűen csak már letermett, nem hoz több gyümölcsöt. Ha a középső főhajtás túl hosszúra nő, érdemes visszavágni és ezzel az oldalhajtások kialakulását segíteni.
A nagyon vastag, 10 cm-nél vastagabb ágakat csak akkor távolítsuk el, ha nincs más lehetőség, a szilvafák ugyanis nem tűrik túl jól a drasztikus beavatkozásokat. A szilva igyekszik a gyökér és az ágak tömegének egyensúlyát fenntartani, nem tolerálja jól a durva beavatkozásokat, ha túlságosan megrövidítjük az ágakat, akkor sok vízhajtást fog hozni.
A jó metszéssel elősegíthetjük a termésképződést, új virágrügyek berakódását, a rossz vágással viszont a vízhajtásokat szaporítjuk. Utóbbiak egyenesen felfelé törnek, gyümölcsöt nem hoznak, a túl erős metszés után viszont elárasztják a fát. Ne egyszerre metsszük meg az elöregedett fát, inkább fokozatosan, minden évben egy kicsit visszavágva, ritkítva.
A többi fától eltérően, a szilvafán hagyjunk egy kalaptartót, csonkot, a törzsön vagy a főágon, ami akár 10 cm hosszú is lehet. Ez az érzékeny szilva esetében segít megakadályozni a kórokozó gombák behatolását.
Kb. 2-4 évig marad életképes a gyümölcstermő vessző, majd elöregszik kimerül, csökken a terméshozam, a talaj felé hajlik. A szilvafa sűrűvé válik, elvadul a korona. Ezért az ilyen idős hajtásokat vissza kell vágni, a gyümölcsképzést tereljük a legalább 2 éves hajtásokra.
És ha ez eddig még nem lenne elég, összegyűjtöttünk egy csokor videót, mások hogyan csinálják:
Korábban írtunk róla:
- A szilvafa betegségei: ismerjük meg a leggyakoribb kórokozókat
- Ha szezonja van a szilvának, készítsünk belőle fűszeres szószt, azaz chutney-t!
- Kedvencünk, a szilvalekvár – íme 6 videórecept!
A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.
Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.
Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.
Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.
Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>