Ezt ne tedd télen a szobanövényeddel

Ezt ne tedd télen a szobanövényeddel

Néhány jó szándékú tevékenységünkkel nagy kárt okozhatunk a lakásban telelő növényeknek.

Néhány olyan növényápolási munkára hívjuk fel a figyelmet, amelyeket a téli nyugalmukat töltő szobanövények esetében gondosan kerülni érdemes. E növények ugyanis lelassuló életfolyamataik révén inkább pihennének, és ebbe nem tanácsos beleavatkoznunk.

Szobanövény

A szobanövényekkel a következőket nem szabad télen megtenni:

1. Nem ajánlatos ősszel átültetni a szobanövényeket. Hadd töltsék nyugalomban a telet, és majd tavasszal megtehetjük a gyökérsérülésekkel járó földcserét. De akkor is elég 2-3 évente!

2. Ősszel nem érdemes metszegetni a szobanövényeket, mert a sebeik lassabban gyógyulnak meg és könnyebben fertőződnek el egy-egy gombabetegség hatására.

3. Kerüljük a műtrágyák használatát télen. A növények ilyenkor alig fejlődnek, nincs szükségük extra táplálékra. Ráadásul a nitrogén tartalmú növényi tápanyagok hatására hajtásaik esetlen módon megnyúlnak és elgyengülnek.

4. Nagyon keveset öntözzünk! Csak akkor, ha a talaj felszíne már porszáraz. A földlabda természetesen nem száradhat ki teljesen. Ha víz áll az alátétben, gyorsan öntsük ki.

5. Ne forgassuk a növényeket! Gyakran jó szándékból ide-oda helyezik a szobanövényt, hogy egyenletesen fejlődjön, ne hajoljon el a szára, mindenhol érje a fény. Ettől a növény nem tud pihenni, több energiát fogyaszt, mint kellene és nem biztos, hogy kihúzza tavaszig.

Szobanövény

Ezeknek a tanácsoknak a közös pontja az, hogy a növényeket hagyjuk nyugodtan átvészelni a telet és lehetőleg minden bolygatást halasszunk tavaszra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR