Gyom gyógyult a gyepedbe? Gyomláld ki gyorsan!

Gyom gyógyult a gyepedbe? Gyomláld ki gyorsan!

Bemutatjuk a leggyakoribb gyepgyomokat és az ellenük való védekezés hatékony módjait. 8 gyom tündöklése és bukása következik itt, a hobbikerten.

A legszorgalmasabb kertésznek is gyomos a pázsitja. Bármilyen gondosan ápoljuk, öntözzük, szellőztetjük és nyírjuk, mindig lesz néhány nemkívánatos gyomnövény, amely megbontja a gyep összhangját. Azzal tehetünk talán legtöbbet az egyenletes gyepszőnyegért, ha magára a pázsitfűre bízzuk a megoldást. Az egészséges fű ugyanis olyan életerős növény, hogy ha jól érzi magát, kiszorítja összes versenytársát; csírájában fojtja el a feltörő gyomot. Nézzük meg, milyen gyomnövényekkel kell megküzdenünk és tekintsük át, mit tehetünk ellenük.

Ha környezetbarát módon szeretnénk gyommentesen tartani pázsitunkat, akkor minden gyomtípus ellen külön stratégiát kell alkalmaznunk. Szerencsés esetben az oda nem illő, egynyári növényeket célzott folt-kezeléssel vagy egyszerű kigyomlálással tüntethetjük el. Azonban ha erősebb a gyomfertőzés, akkor nem sokra megyünk a gyomlálással. Ilyenkor a leginkább célravezető megoldás nem a vegyszerarzenálunk növelése, hanem a pázsitfüvek megerősítése, azaz a gyep táplálása; teremtsünk olyan feltételeket, amelyek a fűnek kedveznek, a gyomok fejlődését pedig hátráltatják. Sok türelem kell hozzá, viszont az eredmény természetes és hosszan tartó lesz.

Évelő gyomok

Megtérülő befektetés velük kezdeni a gyomlálást. Fiatalon még könnyen kihúzhatók a talajból, és így megakadályozzuk a tősarjakkal való szaporodásukat. Sok évelő olyan erős, hogy előbb-utóbb teljes foltokban átvenné a hatalmat a pázsitban. Vagy gyökerestül távolítsuk el őket, vagy a foltokat kezeljük gyomirtószerrel vagy forró vízzel. Nem érdemes kikapálni őket, mert az elvágott gyökerek darabjai újra hajtanak és csak fokozzák a gyomfertőzést.

Gyakori évelő gyomok:

Pongyola pitypang (Akár meg is ehetjük, receptet itt közöltünk korábban.)
Taraxacum officinale
pitypang

Nagy útifű (A népgyógyászat a ládzsás útifűhöz hasonlóan köhögéscsillapításra használja.)
Plantago major

Levágottlevelű madársóska
Oxalis deppei
Madársóska

Kerek repkény
Glechoma hederacea
Repkény

Egyéves gyomok

Folyamatosan szórják magvaikat a gyepben, hiszen ez fennmaradásuk egyetlen módja. A disznóparéjt, porcsint és libatopot még viszonylag könnyű kézzel kihúzni, azonban az ujjasmuhart gyomfüvet ásóval ki kell fordítani, hogy ne szakadjon be a gyökere. Minél többet nyírjuk a füvet, annál kisebb az esélye az egyéves gyomok virágzásának és magérlelésének. Ha virágoznak, azonnal kapáljuk ki őket, mert ha ezzel elkésünk, jövőre újra támadnak majd.

Gyakori egyéves gyomok

Disznóparéj
Amaranthus sp.

Kövér porcsin (Ez is gyógynövény!)
Portulaca oleracea

Pirók ujjasmuhar
Digitaria sanguinalis

Fehér libatop
Chenopodium album

Kinek melyik gyomnövény okoz gondot? Várjuk a listát a hozászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR