Gyepszőnyeg a sietős kertészeknek

Gyepszőnyeg a sietős kertészeknek

Aki azt hiszi, hogy gyönyörű pázsitja nem lehet egyik napról a másikra, nagyon megörül majd az itt olvasottaknak.

Mit gondolnak: lehet-e fűmag nélkül, gyorsan szép gyepet telepíteni? Lehet!

És minthogy ez könnyebben és gyorsabban megy, mint a hagyományos gyepvetés, bizonyára gyorsan fog terjedni.

A kertészkedő ember ugyanis nemcsak azt szeretné, hogy a tavasszal elültetett almafa-csemetéje ősszel már egy kosárnyi gyümölcsöt érleljen, hanem azt is, hogy a gidres-gödrös, gyomos, csalitos telke estétől reggelig smaragdzöld pázsittá váljék.

gyepszonyeg sietos 01

Most elmondom, hogy a türelmetlen kertésznek mit kell cselekednie! Akár csak a fűmag vetéséhez, a terepet gondosan elő kell készíteni. Sima, lehetőleg vízszintes, vagy enyhén lejtős területet kell kialakítani.

Szinte mindig szükség van a talaj megjavítására, komposzttal vagy érett istállótrágyával, majd a talaj 25-30 cm mély fellazítására.

Az idegen anyagokat (építési törmelék, szemét, kövek stb.) ki kell szedni és ajánlatos a későbbi gyomosodás elkerülés céljából gyomirtó szerrel a felszínt lepermetezni. Ezután következik a finom egyengetés és a hengerezés.

Ha tervbe van véve öntöző berendezés, világítás, kapucsengő, kapunyitó építése, akkor ezt is a gyeptelepítés előtt kell elvégezni.

A pázsitkészítésre áprilistól júniusig a legalkalmasabb az idő. Ezután meg kell vásárolni és a helyszínre kell szállítani a gyepszőnyeget, amely 250 cm hosszú és 40 cm széles lapokban kapható. Ezeket gyorsan kell lerakni, mert különben sebesen kiszáradnak vagy megpenészednek, a fűtövek elsárgulnak, megbarnulnak.

gyepszonyegZöld kert, egy szempillantás alatt.

Az EUROGREEN-Tiszafa Kft. elkötelezett és hozzáértő gyepszőnyeg termesztő, készgyep beszállító a profi kertépítők és lelkes kertrajongók számára.

A több mint 20 éves tapasztalatuknak köszönhetően tudják, milyen az a gyepszőnyeg, amivel gyorsan és hatékonyan lehet minőségi zöldfelületet létrehozni.

Bármilyen alkalmazásról is legyen szó, az EUROGREEN csapata biztosítja az erős gyökérzetű, kiváló fajtaösszetételű, gyommentes gyepet kertje számára. A gyepszőnyeg árak megtalálhatóak a termesztő weboldalán.

Ügyelni kell arra, hogy a gyeplapok pontosan illeszkedjenek egymáshoz. A lerakott gyepszőnyeget alaposan meg kell hengerezni, hogy a gyökerek a talajba tudjanak kapaszkodni. Azonnal utána öntözünk, sok vízzel úgy, hogy a szőnyeg lucskos legyen.

Egy hét múlva a szőnyeget már nem lehet felemelni, a gyökerek növekedése megindult és ekkor óvatosan már rá is lehet lépni a friss gyepre. Az első nyírás három hét múlva válik időszerűvé. Később a gyepszőnyeget éppen úgy kell gondozni, mint a hagyományos pázsitot: öntözés, nyírás, trágyázás, gyomirtás követi egymást.

gyepszonyeg sietos 04

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR