Gyepszőnyeg a sietős kertészeknek

Gyepszőnyeg a sietős kertészeknek

Aki azt hiszi, hogy gyönyörű pázsitja nem lehet egyik napról a másikra, nagyon megörül majd az itt olvasottaknak.

Mit gondolnak: lehet e fűmag nélkül, gyorsan szép gyepet telepíteni? Lehet! És minthogy ez könnyebben és gyorsabban megy, mint a hagyományos gyepvetés, bizonyára gyorsan fog terjedni. A kertészkedő ember ugyanis nemcsak azt szeretné, hogy a tavasszal elültetett almafa-csemetéje ősszel már egy kosárnyi gyümölcsöt érleljen, hanem azt is, hogy a gidres-gödrös, gyomos, csalitos telke estétől reggelig smaragdzöld pázsittá váljék.

Igazi szőnyeg

Most elmondom hogy a türelmetlen kertésznek mit kell cselekednie! Akár csak a fűmag vetéséhez, a terepet gondosan elő kell készíteni. Sima, lehetőleg vízszintes, vagy enyhén lejtős területet kell kialakítani. Szinte mindig szükség van a talaj megjavítására, komposzttal vagy érett istállótrágyával, majd a talaj 25-30 cm mély fellazítására. Az idegen anyagokat (építési törmelék, szemét, kövek stb.) ki kell szedni és ajánlatos a későbbi gyomosodás elkerülés céljából gyomirtó szerrel a felszínt lepermetezni. Ezután következik a finom egyengetés és a hengerezés.

Ha tervbe van véve öntöző berendezés, világítás, kapucsengő, kapunyitó építése, akkor ezt is a gyeptelepítés előtt kell elvégezni.

A pázsitkészítésre áprilistól júniusig a legalkalmasabb az idő. Ezután meg kell vásárolni és a helyszínre kell szállítani a gyepszőnyeget, amely 250 cm hosszú és 40 cm széles lapokban kapható. Ezeket gyorsan kell lerakni, mert különben sebesen kiszáradnak vagy megpenészednek, a fűtövek elsárgulnak, megbarnulnak. Ügyelni kell arra, hogy a gyeplapok pontosan illeszkedjenek egymáshoz. A lerakott gyepszőnyeget alaposan meg kell hengerezni, hogy a gyökerek a talajba tudjanak kapaszkodni. Azonnal utána öntözünk, sok vízzel úgy, hogy a szőnyeg lucskos legyen.

Egy hét múlva a szőnyeget már nem lehet felemelni, a gyökerek növekedése megindult és ekkor óvatosan már rá is lehet lépni a friss gyepre. Az első nyírás három hét múlva válik időszerűvé. Később a gyepszőnyeget éppen úgy kell gondozni, mint a hagyományos pázsitot: öntözés, nyírás, trágyázás, gyomirtás követi egymást.

Mehet a szokásos ápolás

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?