Rejtélyes körök egy házikerti pázsitban

Rejtélyes körök egy házikerti pázsitban

Nem mindennapi jelenségre lett figyelmes egy bólyi kertészkedő: kertjében rejtélyes, sötétzöld gyűrűk jelentek meg az egyenletes pázsit közepén. Nem űrlények okozzák…

A rejtélyes fotókon kerti boszorkánykörök láthatók: a sötétzöld gyűrőkben zöldebb és dúsabb a fű, mint bárhol máshol. A gombagyűjtők gyakran találkozhatnak a természetben ezzel a jelenséggel: a gombák körbe rendeződve nőnek. Hasonló jelenség megtörténhet az ápolt gyepen is, amelyben a kör alakba rendeződött, talajlakó gombák egyidőben nagy mennyiségű nitrogént szabadítanak fel a talajban (ez a korhadással járó talajérés egy jellemző folyamata). A nitrogén pedig növekedést és gyors fejlődést jelentő tápanyaggal látja el a füvet. Így a körökben zöldebb, gyorsabban növekvő fűcsomók fejlődnek.

korok a pazsitban 02

Az ilyen kerti boszorkánykörök ellen nem igen lehet védekezni, de szerencsére nem is túlzottan zavaróak. A fű egyenletes és enyhe műtrágyázásával csökkenthetők a különbségek és egy idő után eltűnnek a körök. De a boszorkánykör tulajdonosa akár büszke is lehet a kertjében megjelenő érdekes természeti jelenségre.

korok a pazsitban 04

korok a pazsitban 03

Sághy József bólyi lakos készítette és küldte a fotókat, amelyeket a BAMA szerkesztősége továbbított a hobbikert.hu-nak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR