Ha nálad kipusztulnak a szobanövények, próbáld ki ezt!

Ha nálad kipusztulnak a szobanövények, próbáld ki ezt!

Úgy érzed, hogy kemény sora van a növényeknek a lakásodban? Bemutatunk néhány kemény fajt, amely a hideg betonon is megél.

A növényeket - hiába szeretjük őket - nehezen értjük meg. Nevelésük ezért nem mindig zökkenőmentes: hiába éhesek vagy szomjasak, nem nyávognak, se nem ugatnak, így gyakran megfeledkezünk róluk.

Aki évszakonként kénytelen cserélgetni szobadíszeit, próbálkozzon inkább az alább felsorolt, elpusztíthatatlan növényekkel.

Lássuk a növényvilág Rambóit!

A mindent túlélő növények sorát a vonzó nevű anyósnyelv (Sansevieria) vezeti. Senki ne húzza el a száját: újra divatba jött ez a csíkos levéldísz. Nem kell más, csak egy mutatós virágtartó és a legmodernebb lakásban is otthonra talál.

Anyósnyelv

Az igénytelen szobanövények versenyén második helyezett lehetne a kukoricalevél (Aspidistra elatior). Egyaránt alkalmazkodik hideghez-meleghez, világoshoz-sötéthez. Még a huzat vagy a poros lakás sem végez vele, legénylakásokba különösen ajánlott.

Majdnem ennyit bírnak az ausztrál szőlőnek is nevezett kúszóka (Cissus) fajok. Aki meleg tetőtérbe keres nagyra növő ámpolnanövényt, annak kitűnő választás.

Szobai dzsungelhangulatot imitáló dísz a szobaarália (Fatsia japonica). Hűvösebb helyiségekben fejlődik a legjobban, másfél méterig meg sem áll. Intenzív növekedését nyáron heti tápanyag-utánpótlással serkenthetjük. A nemesítők is kedvelik: keresztezték a borostyánnal, így lett belőle borostyánarália (Fatshedera), amit kúszónövényként is nevelhetünk. Egyedül a kertészek nem szeretik: örökké él, ezért lassan fogy a virágboltban.

Ha szárazon és télen hűvösben tartjuk őket, sokat kibírnak a pozsgások és a kaktuszok is. Ezzel szemben a nedves talaj a lételeme a vízipálmának (Cyperus). Így könnyen választhatunk magunknak szobanövényt locsolókedv függvényében.

További növényi túlélők:

Csokrosinda

Csokrosinda - Chlorophytum
Aszparágusz - Asparagus
Kúszó filodendron - Philodendron scandens
Szobafikusz - Ficus elastica
Pirosszélű dracéna - Dracaena marginata
Könnyezőpálma, monsztera - Monstera deliciosa
Pletyka - Tradescantia
Zebrapletyka - Zebrina

Eddig milyen szobanövényt sikerült kipusztítani?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR