Házi, tavaszi finomság: készítsünk bodzazselét!

Házi, tavaszi finomság: készítsünk bodzazselét!

Zamatos virágok.

Már tavasszal megkezdhetjük a lekvárfőző szezont, igaz, az első finomságok még nem igazi lekvárok. Inkább dzsemhez hasonlít az a bodzazselé, amit az illatos virágokból könnyen elkészíthetünk. Érdemes kipróbálni!

hazi bodzazsele 02

Hozzávalók

• 15 bodzavirágzat
• 2 l almalé
• 3 biocitrom
• 1 kg befőzőcukor 2:1

hazi bodzazsele 03

Elkészítés

1. Gyűjtsünk bodzavirágokat: lehetőleg egy száraz, napos délelőttön, és mindenképpen vegyszer- és forgalommentes helyről. Rázzuk le az esetleges bogarakat, hangyákat róluk. A legjobb, ha nem mossuk meg a virágokat, mert akkor veszítenek az ízükből.

2. Tegyük a virágszárakat egy nagy edénybe és öntsük rájuk az almalevet.

3. Mossunk meg forró víz alatt 2 citromot, vágjuk fel vékony szeletekre őket és adjuk a bodzás léhez.

4. Helyezzünk fedőt az edényre és tegyük egy napra hűvösre a fazekat.

5. A következő napon egy kendőn keresztül szűrjük le a folyadékot. Nyomjuk ki a harmadik citrom levét és adjuk a bodzás léhez.

6. Adjuk a befőzőcukrot a folyadékhoz és főzzük az egészet kb. 5 percig, amíg fel nem pezseg.

7. Még forrón töltsük üvegekbe és hagyjuk megszilárdulni.

Korábban írtunk róla: