Készítsünk házi bodzabogyószörpöt!

Készítsünk házi bodzabogyószörpöt!

Finom, üdítő nedű.

Különleges, finom, egészséges szörpöt nem csak a bodza virágából, de bogyójából (botanikailag helyesen: csonthéjas bogyójából) is készíthetünk. Mutatjuk is, hogy miként!

bodzabogyo szorp 02

Hozzávalók

  • 1 kg bodzabogyó
  • kb. 750 g cukor
  • 1 citrom

Elkészítés

1. Mossuk meg a bodzabogyókat, és tegyük egy edénybe. Öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi a gyümölcsöt, forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kb. 5 percig gyöngyözve forrni.

2. Készítsünk elő egy tiszta konyharuhát és egy edényt. Tegyük a bogyókat a konyharuhába, és passzírozzuk át a levüket. A folyadékot is öntsük a tálba.

3. Mérjük le a bodza levét (kb. 750 ml lesz) és forraljuk fel azonos mennyiségű cukorral. Hagyjuk főni kb. 10 percig.

4. Csavarjuk ki a citrom levét és adjuk hozzá a bodzaléhez egy szűrőn keresztül. Öntsük a szörpöt tiszta üvegbe és zárjuk le jól. Nagyon finom vízzel hígítva!

Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges, ép, teljesen beszíneződött bogyókat gyűjtsünk. A vörös, csillogó részeket távolítsuk el!

bodzabogyo szorp 03

Fontos!

Vigyázzunk, mert a fekete bodza összekeverhető a gyalogbodza termésével, ami viszont mérgező! Utóbbi lágyszárú évelő (nem fásodik) más habitusú, és virágai nem sárgásfehérek, hanem hófehérek, portokjuk pedig lila. A bogyók felfelé állnak, nem lefelé lógnak és az illatuk is kellemetlen. A szintén rokon fürtös bodzának pedig vörös színű a termése, így jó elkülöníthető.

A vörös bodza bogyója feldolgozható, de csak óvatosan, mert a magok még ekkor is mérgezőek maradnak. Augusztusig, legkésőbb szeptemberig gyűjthető a bodza, amikor a levelek már hullani kezdenek. Ne együnk nyers bodzát, csak főzve fogyasszuk! A fekete bodzának ugyanis minden része tartalmaz egy szambunigrin nevű anyagot, ami a bodzabogyót nyersen fogyasztva hasmenést, hányást, hasfájást okozhat. Ez a glikozid azonban ártalmatlan anyaggá bomlik a főzés során.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR