4 lépésben újra virágba borítjuk a lepkeorchideát

4 lépésben újra virágba borítjuk a lepkeorchideát

A titok nyitja az öntözés-tápoldat-fény-hőmérséklet megfelelő kombinációja, de a lényeg a pontos recept, amit most megosztunk a kedves orchida-tartókkal.

A lepkeorchidea az egyik legegyszerűbben tartható és talán éppen ezért a legnépszerűbb orchideafajta. Hónapokig virágzik, ezt követően pedig - némi igyekezet árán - ismét virágzásra késztethetjük.

Lepkeorchidea

De mi is az újra és újra virágba boruló orchidea titka? Következzen néhány tipp és jó tanács, amelyeket követve nagy eséllyel sikerrel járhatunk.

Lepkeorchidea

1. Ügyeljünk az öntözésre és a páratartalomra

Ha elhanyagoljuk az orchideánkat, biztosak lehetünk benne, hogy nem fog virágokkal megjutalmazni bennünket. Növényünk ideális esetben jó vízelvezetést biztosító, fenyőkéregből előállított ületetőkeverékben tölti mindennapjait, így rendszeresen öntöznünk kell. Ne hagyjuk, hogy két öntözés között a gyökerei teljesen kiszáradjanak. Bár a legtöbb lakás a téli időszakban meglehetősen száraz levegőjű, növelhetjük a páratartalmat, ha az orchidea cserepét kavicsos tálcára, illetve a megfelelő páratartalmat biztosító speciális rácsra állítjuk. Ellenőrizzük, hogy a cserép alja ne álljon a vízben; épp csak a víz felett legyen.

2. Tápoldatozzunk rendszeresen

A rendszeres tápoldatozás éppen olyan fontos, mint a rendszeres locsolás. Általában elegendő a havonta egyszeri tápoldatozás valamilyen készen kapható, orchideafélék számára előállított folyékony műtrágyával.

3. A növény kapjon elég fényt - de ne túl sokat!

Sok esetben igaz, hogy ha egy egészséges orchidea nem virágzik, akkor annak oka, hogy nem jut elég fényhez. A lepkeorchidea kedveli a sok, de tűző napfénytől mentes fényt. Ez a gyakorlatban egy keleti vagy nyugati fekvésű ablakot jelent. Ha nem tudunk elegendő természetes fénnyel szolgálni, az orchidea valamilyen teljes spektrumú fényforrással megvilágítva is jól érzi magát.

4. Legyenek hűvösek az éjszakák

A legtöbb orchidea akkor fejlődik a legjobban, ha környezetében az éjszakai órákra jelentős hőmérsékletcsökkenés megy végbe. Ez általában körülbelül 10 és 15 fok csökkenést jelent. A lepkeorchidea e tekintetben nem annyira kényes, mindazonáltal jó tudni, hogy a vonakodó növényt rendszerint könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha olyan helyen tartjuk, ahol az éjszakákat a számára kellemes hűvösben töltheti.

&

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR