Hogyan lássuk el a szakállbroméliát a szükséges tápanyagokkal?

Hogyan lássuk el a szakállbroméliát a szükséges tápanyagokkal?

A szakállbromélia nem a gyökerein keresztül veszi fel az értékes tápanyagokat.

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a szakállbromélia (más néven tillandsia) öntözése eltér a többi szobanövényétől. A legnagyobb különbség, hogy a növény a természetben a fák ágain nő, gyökereivel kapaszkodik meg az ágakban.

szakallbromelia tapanyagok 01

A létfenntartáshoz szükséges vizet pedig a levelein keresztül veszi fel. Mi ezt – otthoni körülmények között – rendszeres vízpermettel tudjuk biztosítani a növénynek. Ha azt látjuk, hogy a levelei vége kezd összepödörödni, ez annak a jele, hogy kezd kiszáradni; ilyenkor jöhet szórófejes palackból az életet jelentő vízpermet.

szakallbromelia tapanyagok 02

Arról sem árt tudnunk, hogy ha egészséges, jól fejlett, Instragram-kompatibilis szakállbroméliát szeretnénk, időről-időre a tápanyag-utánpótlásáról is gondoskodnunk kell.

A hagyományos szobanövény-tápoldatok összetétele azonban nem felel meg az igényeinek. Kifejezetten epifiton, azaz fán lakó növények számára készült tápoldatot kell beszereznünk, amelyet szintén szórófejes palackból kell kijuttatnunk a növény leveleire.

szakallbromelia tapanyagok 04

szakallbromelia tapanyagok 05

Jó hír, hogy azok a kertészek, akiknek van kerti tavuk vagy édesvízi akváriumuk, megtakaríthatják a tápoldat árát. A kerti tó, illetve édesvízi akvárium vize ugyanis tökéletesen alkalmas a szakállbromélia felhizlalására: elegendő mennyiségben tartalmaz minden szükséges tápanyagot, így külön bolti termék beszerzésére már nincs szükség.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR