Junior és kisebb kézbe – meglepetés! – kisebb metszőollót ajánlunk

Junior és kisebb kézbe – meglepetés! – kisebb metszőollót ajánlunk

Az ember kezéhez túl nagy metszőolló olyan, mint egy túlméretes kesztyű: lehet vele boldogulni, de kellemes megkönnyebbülés egy testhezálló darabra váltani.

A svájci FELCO mérnökei a FELCO 14 típusú metszőollót kifejezetten a kisebb női kézbe, vagy fiatalabb kertészkedőknek fejlesztették ki. Ez a metszőolló épp olyan erős, mint a legnépszerűbb és átlagos méretű FELCO 8, de a pengéje rövidebb, illetve a nyeleit nem terpeszti annyira szélesre a rugója. Így kisebb kézzel is át lehet fogni, nem csúszik ki véletlenül az ember kezéből.

A kertészkedés öröméhez elengedhetetlen a megfelelő eszközök használata és ez a “veszélyes üzem” metszőollóra kiemelten igaz. Itt az örömöt a biztonságnak is ki kell egészítenie, hiszen a metszéskor az ember kezéből véletlenül kieső olló könnyen sérülést okoz. A FELCO 14 metszőolló kompakt mérete és kiemelkedő teljesítménye ideális választássá teszi a kisebb kezű kertészek számára, akik egyben precíz és hatékony eszközt keresnek.

A FELCO 14 egy svájci gyártmányú, jobbkezes metszőolló, melyet kifejezetten kis kézmérethez terveztek. Az olló súlya mindössze 210 gramm, így könnyedén kezelhető, nem fárasztja a kezet hosszas használat során sem. A kis ollót használó épp annyira lassan fárad el, mintha nagy kézzel egy nagy ollót használna.

junior es kisebb kezbe metszoollo 02

A kis méretű metszőolló hátránya

A kis méretű pengék közé csak kisebb ágak férnek be, és ez tagadhatatlan hátrány. Az átlagos méretű FELCO 8 metszőolló 25 mm-es ágat is könnyedén átvág, míg a kis kézbe való FELCO 14 csak kisebb, 18 mm-es átmérőig használható. Ez azonban a gyümölcsfák, szőlő, rózsák metszésénél általában elegendő, és az ennél vaskosabb ágakhoz használhatunk kétkezes ágvágót vagy kisebb összecsukható fűrészt.

junior es kisebb kezbe metszoollo 03

A FELCO 14 metszőolló erőssége

A FELCO 14 a szerkesztőségünk egyik kedvence, amely éppoly tartós és erős, mint a nagy méretű FELCO ollók, de azok közül néhány pontban még ki is emelkedik.

  • Kompakt méret, kisebb helyen elfér
  • Kis tömegű, kevésbé fárasztó a munka
  • Precíz vágás, mert a kisebb kézben jobban kinyílnak a pengék
  • Kevésbé fárasztó a vágás, mert nem az ujjunk hegyével fogjuk a nyelét
  • Kényelmes fogása miatt ritkábban esik ki az ember kezéből

A FELCO 14 metszőolló kiváló választás a kisebb kezű kertészek számára, akik precíz, erős és kényelmes eszközt keresnek. A kis méret ellenére az olló hatékonyan vágja az ágakat és hajtásokat. A kiváló minőségű anyagokból készült olló hosszú élettartamú, minden része cserélhető, örökéletű darab. A többi profi FELCO ollóhoz hasonlóan gumi pufferek csökkentik a kéz rázkódását, fényes műanyag markolat óvja a bőrt.

junior es kisebb kezbe metszoollo 05

Alternatív lehetőség

  • Az ARS VS-7XZ metszőolló szintén jobbkezes, kis méretű és kiváló minőségű metszőolló. Japán gyártmányú és a FELCO ollókkal vetekszik a penge minősége.
  • A FELCO 6 metszőolló a FELCO 14 típusnál eggyel nagyobb, de még mindig kisebb az átlagosnál. Ennek ellenére ezt a típust akár nagyobb kézmérettel is lehet kényelmesen használni.
  • A FELCO 15 forgónyelű metszőolló az igazi csúcskategória a sokat metsző emberek számára, akik kímélni szeretnék a kezüket. A forgónyéllel kb. 30%-kal kisebb erővel lehet elvágni ugyanazt az ágat. A FELCO 15 a FELCO 14 forgónyelű változata.
  • A FELCO 16 a legkisebb balkezes profi metszőolló. Egy kicsit ugyan nagyobb a FELCO 14 típusnál, de még mindig jobb fogása van a kisebb kézben.

junior es kisebb kezbe metszoollo 06

EGY VÁROSI LEGENDA

Sokan azt gondolják, hogy a jó minőségű metszőolló nyele tapadós, és így az ember nem ejti el a szerszámot. Erről a tapasztalt kertészeknek más a véleménye! A tapadós nyél csak arra jó, hogy lehúzza az ember kezéről a bőrt, és így már negyed óra alatt sérülést okozhat. A jól tervezett metszőolló nyele fényes felületű és természetes módon csúszik az ember ujjain, az olló záródása közben. A tapadós nyél egyszerű marketing fogás.

junior es kisebb kezbe metszoollo 04

A hobbikert.hu értékelése: 5 csillag

A FELCO 14 metszőollót mindazoknak ajánljuk, akik kisebb kézzel ugyanolyan hatékonyan szeretnének metszeni, mint az átlagos méretű metszőollók használói. Akik kompakt, precíz és kényelmes metszőollót keresnek, nem fognak csalódni. Kiválóan alkalmas kisebb ágak és hajtások vágására a kertben és a szőlőben.

junior es kisebb kezbe metszoollo 07

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR