Mire jó a hernyózó olló a kertész kezében?

Mire jó a hernyózó olló a kertész kezében?

A furcsa nevű kerti szerszám a metszés mellett egy fontos növényvédelmi feladatot is ellát a gyümölcsfák ápolása során.

mire jo a hernyozo ollo 05

Sok hernyó szaporodik fészekben, de ezek közül a kertben és gyümölcsösökben ültetett fákat szerencsére csak néhány faj károsítja. A szövedékes fészket építő hernyók a pókhálóhoz hasonló fonalakat bocsátanak ki testükből és így építik fel a saját “fészküket”. A hernyók kora tavasszal kelnek ki a fák repedéseiben áttelelt petékből, majd közös szövedéket készítenek. A fiatal hernyók ebben a hernyófészekben élik életüket, itt cseperednek fel, majd az idősebb hernyók szétszélednek és magányosan élnek tovább.

A hernyók lerágják a leveleket és tönkreteszik a gyümölcsfákat. Egyenként nem lehet összeszedni őket, a lepkéjük ellen pedig kár permetezni, ha a fészekkel együtt könnyen eltávolíthatók a gyümölcsfáról. A kertésznek nincs más dolga, mint figyelni a hernyófészket a fán, és ha a meglát egyet, akkor egy hernyózó ollóval odanyúl és levágja a kártevőket. Mármint a fészket tartó hajtást. A fészek a földre hullik a hernyókkal együtt.

A hernyózó olló tehát egy hosszú nyél végén lévő metszőolló-fej, amelyet egy madzaggal lehet működtetni. A kertész az egyik kezében tartja a nyelet, felnyúl a hernyófészekhez, a pengék közé fogja a hajtást és a másik kezével megrántja a zsinórt. Elméletben... Gyakorlatban egy kicsit szokni kell ezt a mozdulatot. Szerencsére a hernyózó ollók sokat fejlődtek az utóbbi években és van már nagyon modern, könnyű, jól vágó, automata, zsinórmentes verzió is (ld. később a FELCO teleszkópos ollót).

mire jo a hernyozo ollo 02
A Magyar Cserkész című folyóirat 1924 nyarán kiadott számában olvasható tanács

Milyen hernyó készít fészket?

A gyümölcsfákat többféle hernyó is károsítja, de közülük a hernyózó ollóval azokkal szemben tudunk védekezni, amelyek hernyófészket készítenek. Ez azt jelenti, hogy a levelek közötti szövedékben sok hernyó él egy helyen. Ha a hernyófészket tartó hajtást a hernyózó ollóval a kertész levágja, akkor az hernyóstul együtt leesik a földre. Kiskerti módszer a hernyók eltaposása, nagyobb gyümölcsösökben elégetése. Ezzel megmenthetők a fák, nem szaporodnak túl a kártevők, mentesülhetünk a vegyszeres védekezéstől, kevesebb permetszert kell kijuttatni a természetbe.

Amerikai fehér medvelepke

A legismertebb hernyófészket készítő kártevő a fehér szövőlepke, más néven amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea). Évente két nemzedéke fejlődik, az első lepke nyár elején és a második nyár végén rajzik. A hernyók a rajzást megelőzően fészekben fejlődnek, ilyenkor vághatók le. Szinte minden gyümölcsfát és díszfát megfertőzhet, mindegyiken táplálkozhat.

Pókhálós szilvamoly, pókhálós almamoly

Az almatermésű és csonthéjas gyümölcsökön él a pókhálós szilvamoly és almamoly (Hyponomeuta padellus és H. malinellus). A természetben a kökényt, galagonyát és berkenyét fertőzi. Tavasszal a lombfakadás előtt jelennek meg a hernyók, amelyek pókhálóhoz hasonló szálakkal borítják be a levelet, de meg is rágják őket. Júniusban a hernyófészekben bábozódnak be, ilyenkor távolíthatók el a fészekkel együtt. Júliusban rajzanak, ilyenkor már csak permetezéssel lehet védekezni ellenük.

Körte szövődarázs

Nemcsak lepke, hanem darázs is lehet a szövedékben élő kártevő. A körte szövődarázs (Neurotoma saltuum) a körte mellett az összes kerti almatermésű és csonthéjas gyümölcsöt is károsítja. Narancssárga hernyói igazából álhernyók és szövedékben, csoportosan élnek. Csak úgy lehet védekezni ellenük, ha a csoportot tartalmazó szövedéket a fa koronájában észreveszi a kertész, és rögtön levágja.

A modern hernyózó olló

A FELCO 290 hernyózó ollójával akár 4 méter magasban lévő ágakat is kényelmesen levághat a kertész. Az olló földhöz közelebbi, a kertész kezében lévő végét általában mellmagasságban tartjuk és a 2,67 méter hosszú nyéllel a gyümölcsfák koronáját általában elérjük. Ilyenkor jön jól, hogy ez a szerszám összesen 1,27 kg tömegű, ami a méretét tekintve rendkívül könnyű. Amikor kézbe vesszük, pillekönnyűnek tűnik, nem erőlteti úgy meg az ember vállát, mint a hagyományos alumínium nyéllel készült, két-három kilós ollók. Az is különleges, hogy a magasban akár 3 cm-es ágak átvágására is alkalmas, azaz nemcsak hernyózni lehet vele, hanem komoly metszésre is lehetőség van. A végén lévő olló zsinórját ne is keressük, hiszen a nyélen lévő markolat mozgatásával, hatalmas áttétellel végzi a kertész a vágást, minden erőlködés nélkül. Ha a hernyózó olló egy vastagabb ággal nem boldogul, akkor vesszük elő a teleszkópos nyelű fűrészt, amely akár 10 cm-es ágakat is képes elvágni a magasban.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR