Őszi csemege: citromos sütőtöklekvár

Őszi csemege: citromos sütőtöklekvár

Újítsunk bátran!

Az ősz igazi tökszezon! Készülhet krémleves, főzelék, köret a tökből, de izgalmasabb ételek is. Érdemes például kipróbálni a citromos sütőtöklekvárt!

citromos sutotoklekvar 03

Hozzávalók

  • 1 nagy sütőtök (kb. 2 kg gyümölcshússal)
  • 2 kg cukor
  • 2 kezeletlen citrom
  • szükség szerint pektin

Elkészítés

1. Hámozzuk meg a tököt és szedjük ki a magokat. Vágjuk nagyobb kockákra a húsát és tegyük egy tálba.

2. Keverjük össze a tökdarabokat a cukorral és hagyjuk 24 órán keresztül állni.

3. Mossuk meg forró víz alatt a citromot, töröljük szárazra és reszeljük le a héj sárga részét.

4. Ezután – amennyire csak lehetséges – távolítsuk el a citromhéj fehér részét és vágjuk a citromot vékony szeletekre.

5. Tegyük egy edénybe a tökkockákat, a cukrot, a citromkarikákat és a reszelt citromhéjat. Öntsünk hozzá kb. 50 ml vizet és kb. egy órán át forraljuk az egészet. Amennyiben nem zselésedik jól a lekvár (ez a sütőtöktől függ), akkor egy kevés pektint adhatunk hozzá röviddel a főzési idő vége előtt.

Bevezető kép: Miala

Korábban írtunk róla: