Visszavághatom-e a kúszó filodendront?

Visszavághatom-e a kúszó filodendront?

A nagy kérdés, amelyre a választ keressük: árt-e a kúszó filodendronnak, ha megkurtítjuk?

A rövid válasz: nem árt a növénynek a visszavágás. Bár tény, hogy nem igényel gyakori metszést, esetenként kifejezetten jót tehet ennek a nálunk is igen népszerű trópusi szépségnek, ha nem engedjük, hogy túl terjedelmesre nőjön a környezetéhez képest és végül kiszorítson bennünket a szobából.

Íme néhány általános szabály és hasznos tipp arra vonatkozóan, hogyan érdemes elvégeznünk a kúszó filodendron visszavágását.

A kúszó filodendron visszavágása

A legfontosabb, hogy amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy a növénynek valóban szüksége van-e metszésre, inkább várjunk. A kúszó filodendront nem célszerű megmetszenünk, ha az nem igazán szükséges. A metszésnek akkor van értelme, ha nem tévesztjük szem elől a célt, azaz azt, hogy továbbra is megőrizzük a növény esztétikus megjelenését. Más szóval, a munkát úgy kell elvégeznünk, hogy valójában ne is legyen észrevehető a változás, csak a növény mérete csökkenjen.

A kúszó filodendron visszavágása akkor célszerű, ha túl sok helyet foglal el az adott helyiségben, vagy ha csúnyán felkopaszodott, megnyurgult. Ezt a fajta metszést a legideálisabb tavasszal vagy ősszel elvégezni. Ettől függetlenül a kúszó filodendron kis mértékű metszését biztonságosan elvégezhetjük az év bármely szakában; ekkor a fő cél a sárguló levelek, illetve a gyengén, rosszul fejlődött hajtásvégek eltávolítása.

Mielőtt nekiállunk megmetszetni a kúszó filodendront, mindenképpen fertőtlenítsük a metszőollót. Ez az egyszerű, de lényeges művelet csupán pár percet vesz igénybe és nagyban segít megelőzni a betegségeket okozó baktériumok terjedését, amelyek negatívan befolyásolhatják a filodendron egészséges fejlődését.

A metszőolló sterilizálása gyakorlatilag abból áll, hogy megtisztítjuk az esetlegesen rátapadt földtől és növényi maradványoktól, majd 9 rész vízből és 1 rész hipóból álló fertőtlenítő folyadékba mártjuk. A hipó korrodálhatja a kerti eszközöket, ezért a sterilizálás után öblítsük le a metszőollót tiszta vízzel. Jó megoldás az is, ha a metszőolló pengéit alkoholos ruhával töröljük át, ami szintén hatékony, de nincs olyan maró hatása, mint a fehérítőnek.

kuszo filodendron visszavagasa 02
Forest and Kim Starr

Hogyan vágjuk vissza a kúszó filodendront?

A visszametszést a leghosszabb, legidősebb hajtásokkal kezdjük, illetve azokkal, amelyek felnyurgultak vagy láthatóan sok sárguló vagy elszáradt levél van rajtuk. Esetenként előfordulhat, hogy a nagyon öreg hajtások már teljesen kopaszok.

Metszőolló hiányában a visszavágást elvégezhetjük egy tiszta, éles késsel vagy ollóval is. A metszést a hajtás tövénél ejtsük. Ha nem látható, hogy az adott hajtás hol kapcsolódik a növényhez, a hajtást a talaj szintjéig vágjuk vissza.

Sok esetben az is elegendő, ha a kúszó filodendronnak csak a hajtáscsúcsait csípjük vissza. Ennek a gyorsabb típusú metszésnek a célja a növény felfrissítése, valamint a bokrosabb, erőteljesebb növekedés elősegítése. A vágás vagy visszacsípés helye kevéssel egy-egy levélhónalj felett legyen. Ez ugyanis a növénynek az a pontja, ahonnan új levél vagy hajtás sarjadhat. Ne feledjük: ha nem ezen a ponton vágjuk el a hajtásokat, egy csomó csúnya, csonka szárdarab marad a növényen, ami a legkevésbé sem nyújt esztétikus látványt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?