Vöröskáposzta – a téli szezon fontos vitaminforrása

Vöröskáposzta – a téli szezon fontos vitaminforrása

Rohanó világunkban minden lehetőséget ki kell használnunk immunrendszerünk erősítésére, fizikai és lelki erőnk fokozására. A hideg idő, a nyirkos levegő csökkenti a szabadban való mozgásigényünket, vágyunkat. Fontos viszont, hogy egészségünkért tegyünk, például megfelelő, változatos étrenddel. S hogy miért fontos vöröskáposztát enni? Olvassunk tovább!

Télen jólesik a pihenés, az olvasgatás a kellemes, meleg szobában, bámulni a kandallóban lobogó lángokat. Ilyenkor még jobban motoszkál fejünkben a gondolat: ha már keveset mozgunk, legalább étrendünkbe iktassunk be több vitaminforrást, próbáljunk minél egészségesebb ételeket fogyasztani.

Lapozgatva az a heti akciós újságokat, jelen esetben az Aldi újságot, szemünkbe ötlik a vöröskáposzta magát kellető fényképe. Még ránézni is jó a félbevágott vöröskáposztára, az összepréselődött takarólevelek mintázata hasonlít az emberi agy tekervényeire, vagy egy labirintus útvesztőjére. A szép kép mellett az akcióhétre meghirdetett ár is vonzó, most negyven százalékkal olcsóbban tudjuk megvásárolni ezt az igazán egészséges terméket.  A képre pillantva óhatatlanul vágy támad bennünk a kertészkedés iránt, főleg azokban, akiknek a kertészkedés nem csak hobbi, hanem életforma.

lilakaposzta01

A vöröskáposzta igazi szezonja szeptemberben kezdődik, az őszi és a téli hónapok egyik legjobb vitaminforrása. Ez egy színében is feltűnő zöldségféleség. Furcsa dolog kimondani a vöröskáposztára, hogy zöldség, de ebbe a csoportba tartozik.

Érdemes áttanulmányozni a vöröskáposztában rejlő vitaminok, ásványi anyagok hosszú sorát, mert így még nagyobb kedvvel fogyasztjuk el. Vitaminok közül bőségesen találunk benne C és B6 vitamint, béta-karotint és kolint.  A kolin (is) szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészségségét, valamint hozzájárul a normális anyagcsere fenntartásához.

A vöröskáposztában lévő ásványi anyagok között szerepel a kalcium, a foszfor, a magnézium és a nátrium. Ezek mindegyike nélkülözhetetlen a szervezet számára. Alacsony kalóriatartalma van, de rostban igen gazdag, ezért a fogyókúrázok számára kimondottan ajánlott a vöröskáposzta rendszeres fogyasztása. Vörös színét az antocián adja, amely szerepet játszik a káposzta antioxidáns hatásának kialakulásában. Sokat tapasztalt, idős emberek a vöröskáposztát, mint a fájó izmok doktorát is emlegetik. A vöröskáposzta tejsavat tárol és ezáltal gyógyítja a fájó izmokat.

Elkészítéséhez számtalan recept áll rendelkezésünkre.

A legismertebb, legtöbbször alkalmazott mód a párolt káposzta. Minden háziasszonynak kiváló receptje van erre, nem is kell több szót vesztegetni rá.

Sokkal ritkábban fogyasztjuk a vöröskáposztát rétes töltelékként.

  • Kristálycukrot egy nagyobb edényben olajjal elkeverve karamellizáljunk addig amíg szép szőkésbarna színe lesz.
  • Ezután hozzáadunk nagyon apróra darabolt lilahagymát és tovább pároljuk.
  • A kívánt karamellizálódás elérése után hozzáadjuk a lereszelt vöröskáposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A vörösboros felöntést ne felejtsük el, hiszen ez adja azt az ízvilágot, amit a család férfi tagjai annyira méltányolnak! Az ínyencek balzsamecetet is adhatnak a keverékhez.
  • Kissé hagyjuk lehűlni a töltelékünket a könnyebb kezelhetőség érdekében, ez idő alatt készítsük elő a réteslapokat. Ma csak kevés háziasszony nyújtja maga a lapokat, egyszerűbb a kész lapokat megvásárolni. Régebben ünnepnapokon a konyhaművészet egyik csúcsa volt a réteslap nyújtás, dicsőség volt a sikeres vékonyság szakadásmentes elérése.
  • Egy tekercshez három lapot használjunk, mindegyiket tejfölös olajjal kenjük meg és a töltelékkel óvatosan tekerjük fel.
  • Sütőpapírra fektetve tegyük a tepsibe a tekercseket, a szép szín eléréséhez kenjük meg őket felvert tojással és hintsük be szezámmaggal. A jól előmelegített sütőben 180°C fokon süssük aranybarnára. A siker garantált!

A vöröskáposztának persze még nagyon sok elkészítési módja lehetséges, érdemes próbálkozni a különböző receptekkel mert szint lehetetlen rossz ízű ételt kreálni belőle, ha vigyázunk a só és az egyéb esetleges fűszerek arányára.

Jó étvágyat és jó egészséget!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR