5 növény, amit ősszel metszhetünk (és néhány, amit nem)

5 növény, amit ősszel metszhetünk (és néhány, amit nem)

Fiatalítás, formára nyírás.

Nem csak tavasszal lehet metszeni, az ősz is ideális időszak lehet a visszavágáshoz, koronaalakításhoz, fiatalításhoz.

Nézzük, mely növényeket érdemes ilyenkor kezelésbe venni!

Évelők

Az évelők többsége nyáron gyönyörűen mutatott a virágágyásban, azonban az ősz megérkeztével, a virágzás elmúltával már inkább csúnyán festenek. Vágjuk le a száraz, barna leveleket, virágszárakat – ezek már nem díszítenek, de a gombás fertőzések kialakulásának melegágyai lehetnek. Ha olyan növényünk van, amely szépen mutat télen is, akár elhalt részeivel, netán eleséget ad a madaraknak (pl. napraforgó), akkor ott ne vágjunk, hagyjuk meg a hideg időre is.

Bogyósok

A nyáron termő málna letermett vesszőit ilyenkor is eltávolíthatjuk, ezeken jövőre már nem hoz gyümölcsöt.

osszel metszhetunk ot noveny 03

Bodza

Nyugalmi időszakban a bodza is metszhető ősszel, amikor a levelek már lehullottak. Távolítsuk el a gyenge, elöregedett hajtásokat, szüntessük meg a zsúfoltságot, ezzel serkentve a növekedést, valamint átjárhatóvá, szellőssé téve a koronát.

osszel metszhetunk ot noveny 04

Új ültetésű fák és bokrok

Az ősz ideális időszak a fiatal fácskák megmetszésére is, a vágással megfelelő formára alakíthatjuk őket. A jó forma minden szempontból fontos, és később, ha elmulasztjuk a vágást, sokkal nehezebb egy fazont kialakítani.

Díszfák

Az olyan díszfák, mint a juhar vagy a berkenye gyönyörű színekbe borulnak ősszel: a lombjukban megtaláljuk a sárga, narancs, piros, vörös, lila különböző árnyalatait. Amikor a levelek lehullottak, érdemes megmetszeni a fákat a nyugalmi időszakban, ősszel vagy kora télen.

osszel metszhetunk ot noveny 06

Ezeket a növényeket viszont ne metsszük ősszel:

  • cseresznye
  • sárgabarack
  • őszibarack
  • nektarin
  • szilvafélék

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR