5 növény, amit ősszel metszhetünk (és néhány, amit nem)

5 növény, amit ősszel metszhetünk (és néhány, amit nem)

Fiatalítás, formára nyírás.

Nem csak tavasszal lehet metszeni, az ősz is ideális időszak lehet a visszavágáshoz, koronaalakításhoz, fiatalításhoz.

Nézzük, mely növényeket érdemes ilyenkor kezelésbe venni!

Évelők

Az évelők többsége nyáron gyönyörűen mutatott a virágágyásban, azonban az ősz megérkeztével, a virágzás elmúltával már inkább csúnyán festenek. Vágjuk le a száraz, barna leveleket, virágszárakat – ezek már nem díszítenek, de a gombás fertőzések kialakulásának melegágyai lehetnek. Ha olyan növényünk van, amely szépen mutat télen is, akár elhalt részeivel, netán eleséget ad a madaraknak (pl. napraforgó), akkor ott ne vágjunk, hagyjuk meg a hideg időre is.

Bogyósok

A nyáron termő málna letermett vesszőit ilyenkor is eltávolíthatjuk, ezeken jövőre már nem hoz gyümölcsöt.

osszel metszhetunk ot noveny 03

Bodza

Nyugalmi időszakban a bodza is metszhető ősszel, amikor a levelek már lehullottak. Távolítsuk el a gyenge, elöregedett hajtásokat, szüntessük meg a zsúfoltságot, ezzel serkentve a növekedést, valamint átjárhatóvá, szellőssé téve a koronát.

osszel metszhetunk ot noveny 04

Új ültetésű fák és bokrok

Az ősz ideális időszak a fiatal fácskák megmetszésére is, a vágással megfelelő formára alakíthatjuk őket. A jó forma minden szempontból fontos, és később, ha elmulasztjuk a vágást, sokkal nehezebb egy fazont kialakítani.

Díszfák

Az olyan díszfák, mint a juhar vagy a berkenye gyönyörű színekbe borulnak ősszel: a lombjukban megtaláljuk a sárga, narancs, piros, vörös, lila különböző árnyalatait. Amikor a levelek lehullottak, érdemes megmetszeni a fákat a nyugalmi időszakban, ősszel vagy kora télen.

osszel metszhetunk ot noveny 06

Ezeket a növényeket viszont ne metsszük ősszel:

  • cseresznye
  • sárgabarack
  • őszibarack
  • nektarin
  • szilvafélék

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?