Bögrés sütőtökös pite 5 perc alatt

Bögrés sütőtökös pite 5 perc alatt

Aki szereti a sütőtökös pitét, máris elkészíthet egy 1 személyes adagot; ehhez ajánljuk az alábbi, bonyolultnak messze nem nevezhető receptet.

 

A bögrés süteményekhez hasonló, fűszeres-gyömbéres finomságot varázsolhatunk röpke pár perc alatt. Mindössze keverjük össze a hozzávalókat egy bögrében, tegyük a mikrohullámú sütőbe, és 10 perccel később már élvezhetjük is a pite pompás ízét!

Az édesség az állagát tekintve valahol a pite és a piskóta között lesz. Igazi kényeztető meglepetés mindazok számára, akik imádják a sütőtök ízét és a fűszeres őszi desszerteket. Gyors és jól megérdemelt édes jutalom egy-egy hosszú nap után, anélkül, hogy egy teljes pitét kellene megsütnünk. A mikrohullámú sütőben sütött többi bögrés süteményhez hasonlóan a pite állaga puha és kissé szivacsos lesz. A sütőtök ízéhez pedig remekül párosul a vajas-morzsás alap.

A sütőtök íze nagyon jól kiemelkedik majd, főleg ha házi sütőtökpürét használunk a recept elkészítéséhez. Édesítsük barna cukorral, fűszerezzük mézeskalács fűszerkeverékkel. A cukor helyett nyugodtan használhatunk mézet, juharszirupot vagy más édesítőszert, a bolti fűszerkeveréket pedig helyettesíthetjük saját készítésű fűszerkeverékkel.

Bögrés sütőtökös pite

Hozzávalók 1 főre

1 teáskanál sótlan vaj
14 gramm (2-3 db) vajas keksz morzsává törve
1/3 csésze sült tök
1 nagy tojás
1 evőkanál tej
2 csapott evőkanál porcukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
kevéske reszelt gyömbér ízlés szerint

Bögrében

Elkészítés

A vajat egy legalább 300 ml-es, mikrózható bögrébe téve mikrohullámú sütőben alacsony teljesítményen felolvasztjuk. Hozzákeverjük a morzsás kekszet, majd az egészet jó erősen lenyomkodjuk a bögre fenekére.

Egy külön kis tálban habverővel összekeverjük a sütőtökpürét, tojást, tejet, cukrot és a fűszerkeveréket. Az egészet ráöntjük a vajas-morzsás alapra.

A bögrét egy mikrózható tányérra téve maximális teljesítményen mikrózzuk 2-5 percig, illetve addig, amíg a pite közepébe dugott kést tisztán nem tudjuk kihúzni belőle. Készen a pite teteje kissé nedvesnek tűnhet, de lehűlve megszilárdul.

A mikrózás ideje nagyban függ a mikrohullámú sütő típusától, valamint a bögre szélességétől és mélységétől. Kezdjük 2 perccel, szükség szerint további 30-30 másodperccel meghosszabbítva a sütést.

A bögrét edényfogó kesztyűvel óvatosan vegyük ki a mikrohullámú sütőből. Pár percig hagyjuk hűlni, majd a tetejét fogyasztás előtt ízlés szerint tejszínhabbal vagy durvára tört dióval díszíthetjük. Én már mikrózás előtt nagyobb sütőtökdarabokat dobáltam a tetejére, és amikor elkészült, mézet csorgattam rá.

sutotok pite03

Megjegyzés

Dupla mennyiségű hozzávalóból is készíthetünk bögrés sütőtökös pitét, de ez esetben is egyszerre csak egy bögrét rakjunk a mikrohullámú sütőbe!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?