Izgalmas és hálás dolog zöldségekből süteményt sütni, mert nemcsak finom különlegességeket alkothatunk, hanem az időnkkel is spórolhatunk. Bemutatjuk a gluténmentes, tejmentes, diabetikus elvárásoknak is megfelelő cukkinisütit.
Aki zöldségalapú süteményről (is) szokott fantáziálni, annak most megmutatjuk a hobbikertes verziónkat. Időnk általában kevés, így előnyben részesítjük a „kavarom-sütöm-eszem" típusú recepteket. Plusz szempont volt, hogy megfeleljen a leendő elfogyasztók kívánalmainak, vagyis legyen gluténmentes, tejmentes, és ha lehet, akkor diabetikus.
Hozzávalók:
20 dkg cukkini
20 dkg liszt (fele rizsliszt, fele kukoricaliszt, de lehet hagyományos fehér liszttel is)
15 dkg nyírfacukor (kiválható a hagyományos cukorral)
2 tojás (M vagy L méret)
1 dl olaj (a fotón látható sütinél kókuszzsírt használtunk)
15 dkg durvára vágott dió
10 dkg mazsola (aki nagyon mazsolásan szereti, az 20 dekányit is tehet bele)
1/2 csomag sütőpor
1 kiskanál fahéj
csipet só
A legbonyolultabb rész a cukkini lereszelése lehet, mert eléggé unalmas művelet :) Nagy lyukú reszelőt használjunk, hámozni, lecsepegtetni nem szükséges. Nekünk külön tetszett, hogy a kész sütiben itt-ott megjelent a zöld szín, így a vendégekkel lehetett barkochbázni, hogy vajon éppen mivel etettük meg őket.
A reszelt cukkinihez hozzáadjuk a folyékony kellékeket és összekeverjük.
Egy másik tálban összeöntjük a szilárd halmazállapotú hozzávalókat és itt is törekszünk, hogy elérjük a teljes rendezetlenséget. Ezután vegyítjük a 2 tál tartalmát és jól homogenizáljuk az egészet. A teljes fenti művelet mindössze 10 percet vett igénybe.
A tésztát kikent kenyérformába öntjük és 175 °C-on 60 percig sütjük. Csak akkor szeletjük, hogy ha már kihűlt, különben széteshetnek a szeletek. Ugye, milyen egyszerű?