Egy izgalmas nyári étel tele zöldségekkel: a szicíliai caponata

Egy izgalmas nyári étel tele zöldségekkel: a szicíliai caponata

Könnyű ebéd.

A nyár kedvelt zöldségei a paradicsom és a padlizsán, érdemes belőlük ilyenkor minél többet fogyasztani. A szicíliai caponata izgalmas receptje finom előételként, könnyű ebédként vagy grillhúsok mellett is megállja a helyét!

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 2 kisebb hagyma
  • 1 cukkini
  • ½ padlizsán
  • 100 g szárzeller
  • ½ teáskanál szárított oregánó
  • só, bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál porcukor
  • 20 g fenyőmag
  • 3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 4 evőkanál vörösborecet
  • 15 g kapribogyó
  • 2 ágacska bazsalikom

sziciliai caponata zoldsegekkel 02
F Delventhal

Elkészítés

1. A hagymát vágjuk nagyobb darabokra. Hámozzuk és tisztítsuk a cukkinit, a padlizsánt és a szárzellert, majd vágjuk őket kb. 2 cm-es darabokra. A zöldségeket tegyük egy mély tepsibe az oregánóval, sóval és 2 evőkanál olívaolajjal és keverjük jól össze. Rögtön szórjuk meg porcukorral. Előmelegített légkeveréses sütőben 220 °C-on kb. 25 percig süssük, 15 perc elteltével keverjük át.

2. A fenyőmagokat zsiradék nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. A paradicsompürét az ecettel keverjük el egy nagyobb tálban, sóval, borssal ízesítsük, majd a maradék olívaolajat és a kapribogyót keverjük hozzá.

3. A zöldségeket a sütőből kivéve vegyítsük el ezzel a paradicsomos páccal, majd hagyjuk legalább egy órán át összeérni az ízeket.

4. A bazsalikomlevélkéket szedegessük le, aprítsuk fel és szórjuk a caponata tetejére a fenyőmaggal együtt. Illik hozzá a grillezett polenta vagy a pirított fokhagymás kenyér.

Bevezető kép: Hungry Dudes

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR