Június 11. Szénakaszáló Barnabás

Június 11. Szénakaszáló Barnabás

Barnabás arámi - héber eredetű férfinév napja. Bibliai jelentése: a vigasztalás fia. Szénakaszáló és termésjósló napnak is tartják Barnabás napját.

Szent Barnabásróll keveset tudunk, noha az Újszövetségben viszonylag sok szó esik róla. Az első, amit Barnabásról hallunk, hogy szántóföldjét eladta és annak árát az apostolokhoz vitte az egyházközség szegényeinek szánt adományként.

De nemcsak szénát kell kaszálni Barnabás napján, hanem bizonyos gyógyfüveket is most kell gyűjteni, hogy hatásosak legyenek a betegségek ellen. A gazdasszonyok féregűzést ajánlanak. Most még jó az idő, most kell megszabadulni a házban élősködő férgektől, egerektől, patkányoktól.

Általában termésjósló napként tartják számon Barnabás napját. Az a hit járja ugyanis, ha szép az idő, jó lesz a termés, de ha rossz, akkor gyenge, silány, rossz termésre számíthat a földműves. Doroszlón azt mondják: "Ha esik az eső, akkó éjjé nappá fogy, pusztul a szőlő."

Ajánlatos még téli retket vetni ezen a napon is, nemcsak Retkes Margitkor, hogy télen a nehéz, zsíros ételektől megterhelt gyomrot legyen mivel kikúrálni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR