Mire számíthatunk márciusban?

Mire számíthatunk márciusban?

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete. Megkezdődik a munka a szántóföldön, a gyümölcsösben, szőlőben. Az asszonyok is vetik a borsót, a répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát.

A korai krumpli, bab is földbe kerül. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

A sok évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy márciusban az időjárás még nem állapodott meg. A baranyaiaknak van igazuk: a tavasz ravasz. Vojlovicán úgy vélik: "Fú és havaz, úgy lesz tavasz!" Márciusban még havazni is szokott. A márciusi hóról különböznek a vélemények. Egyesek szerint olyan, mint a zsír, termékenyít. Mások viszont azt vallják, hogy "a márciusi hó még akkor sem jó, ha zsákban viszik keresztül a határon, mert ártalmas a veteményeknek". A fiatal lányok mindenütt egyetértenek abban, hogy a márciusi hóban való mosdás megszépíti őket, mert: "A márciusi hó csodát tesz." Ha hulló hópihéket látnak, szaladnak is ki a mágikus cselekmény elvégzésére, hisz: "A márciusi hó szépít." A beteg szemre is kiváló gyógyír, de a beteg csirkéken is segít.

A márciusi eső, köd nem kívánatos, csak bosszúságot okoz. "A márciusi eső méreg." "Március, ha nedves, gazdának nem kedvez."

Annál kedvesebb a szép, napos, derült idő, "még a hóttakat is főtámassza". A száraz március bő gabonatermést és sok bort jövendöl. De vigyázni is kell, mert a baranyaiak szerint: "Tavaszbúza ravaszbúza!" "Ha márciusban ugrándoznak, láncra perdülnek a bárányok, áprilisban újra akolba rekednek." "Ha böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves" – állítja a csízió.

A böjti szelek haszonnal is meg kárral is járnak. Szárítják a nedves, sáros földet, de megbontják a háztetőket.

Népi megfigyelések márciusra:

 • március, ha nedves, gazdának nem kedvez
 • valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben
 • ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves
 • fú és havaz, úgy lesz tavasz
 • ha márciusban ugrándoznak, láncra perdülnek a bárányok, áprilisban újra akolba rekednek
 • tavaszbúza ravaszbúza
 • ha dörög Benedek, akkor 40 napi szárazságra számíthatsz

Jeles napok márciusban:

 • Kázmér napja (március 4.)
 • Gergely napja (március 12.)
 • Sándor, József, Benedek (március 18.)
 • Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.)

Márciusi népi mondóka:

Gergely-napi szél
Szent György napig él.
József kezessége
Jó év kedvessége.
Fehér Nagycsütörtök
Indán sül meg a tök.
Márciusi por fűnek jó,
Neki fáj márciusi hó.

Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Amilyen időjárás van március 9. körül, olyan marad egész hónapban. Ha január meleg volt, március hideg. Száraz március szép májust jövendöl. Éjnapegyenkori szélvészek termékeny esztendőre mutatnak. Ha a harangok messze hallatszanak, nagy eső következik. Sűrű köd égiháborút hoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR