Március 7. Szerelemjósló Tamás

Március 7. Szerelemjósló Tamás

Sok más nap mellett, ez a nap is szerelemjósló. Ha a lány azt akarja tudni, merről jön a vőlegénye, akkor Szent Tamás napjának éjjelén zörgesse meg a kaput, s amerről vastagabb kutyaugatás hallatszik, onnan várhatja.

A sok évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy márciusban az időjárás még nem állapodott meg. A baranyaiaknak van igazuk: a tavasz ravasz. Vojlovicán úgy vélik: "Fú és havaz, úgy lesz tavasz!" Márciusban még havazni is szokott. A márciusi hóról különböznek a vélemények. Egyesek szerint olyan, mint a zsír, termékenyít. Mások viszont azt vallják, hogy „a márciusi hó még akkor sem jó, ha zsákban viszik keresztül a határon, mert ártalmas a veteményeknek".

A fiatal lányok mindenütt egyetértenek abban, hogy a márciusi hóban való mosdás megszépíti őket, mert: "A márciusi hó csodát tesz." Ha hulló hópihéket látnak, szaladnak is ki a mágikus cselekmény elvégzésére, hisz: "A márciusi hó szépít." A beteg szemre is kiváló gyógyír, de a beteg csirkéken is segít.

A Valentin-napra kapott és azóta elnyílt tulipán, jácint, nárcisz, krókusz hagymákat ki kell venni a cserepükből és elültetni a kertben napos helyre a virágágyba vagy a sziklakertbe, ahol jövő tavasszal ismét megörvendeztetnek pompás virágukkal. Az ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a hagyma fölött kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága! (A négy centis tulipánhagyma nyolc centi mélyen legyen.)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR