10 tipp a fák metszéséhez: mit, mikor, hogyan?

10 tipp a fák metszéséhez: mit, mikor, hogyan?

Metszőolló, ágvágó, fűrész.

A rendszeres metszés biztosítja a kiegyensúlyozott gyümölcshozamot és lehetővé teszi, hogy a korona egésze szellős és egészséges maradjon. Igaz, hogy a természetben a fák nincsenek metszve, azonban a kertekben nemesített fajtákat találunk, amelyek többet virágoznak, nagyobb gyümölcsöket hoznak és később is öregednek el, ha rendszeresen kezelésbe vesszük őket.

Sok hobbikertész számára bonyolult, kiismerhetetlen dolognak tűnik a fák metszése. A következő tippekkel segítünk!

1. A megfelelő metszési időpont eltalálása

A fák nyári metszése kedvezőbb, mert ilyenkor a sebek könnyebben gyógyulnak. Augusztustól kezdve a nagyobb metszésekkel célszerű leállni, mert onnantól a növények már igyekeznek a gyökerekbe juttatni a létfenntartáshoz szükséges anyagokat, a tavaszi megújuláshoz. Ha azonban vihar fenyegeti a fák kettétörését, ágak leszakadását, akkor természetesen egész évben levághatjuk őket – az első mindig a biztonság.

Amennyiben télen metszünk, jobban áttekinthetőek az ágak, hiszen nincs rajtuk levél, és a fák tele vannak elraktározott anyagokkal, ezért érdemes kihasználni a -5°C-nál melegebb napokat (januártól márciusig) a csonthéjasok, gömb alakú fák, bogyósok metszésére. Ebben az esetben nyáron elegendő a koronát szelősebbé, világosabbá tenni, és tőből eltávolítani a függőleges vízhajtásokat.

A cseresznyét általában nyáron metszik a szüret alatt vagy után, az őszibarackot pedig tavasszal, röviddel a virágzás előtt vagy alatt. A tavasszal virágzók, így pl. az aranyvessző, a mandula vagy a gyöngyvessző már az előző évben hozza virágrügyeit. A késő télen végzett metszéssel ezeket vágnánk le, ezért esetükben csak a virágzást követően álljuk neki a munkáknak.

A modern rózsafajták legintenzívebben nyáron virágoznak, a tavasszal nőtt hajtásokon, ezeket késő télen vagy kora tavasszal vágjuk vissza, hogy elősegítsük a megújulást.

2. A legfontosabb a megfelelő szerszám

A vékony ágakat metszőollóval vágjuk. A vastagabb ágakhoz már ágvágókat használjunk, ezek sérülés nélkül tudnak 3 cm vastag részeket is lenyisszantani. A legvastagabb ágakhoz fűrészre lesz szükségünk.

fak metszese 10 tipp 02

3. Ne hagyjunk kalaptartókat

Vágjuk az ágakat az oldalhajtásig vagy a törzsig vissza, ne hagyjunk csonkokat. Ezek ugyanis nem fognak már kihajtani, viszont idővel elhalnak és bejutási felületet jelentenek a kórokozóknak, kártevőknek. Így rothadás következhet be, ami a legrosszabb esetben a gyengébb fáknál a fa törzsét is elérheti.

4. Az ágak helyes fűrészelése

A nagyobb ágakat az ággyűrűre vágjuk vissza, az elágazás alapján lévő résznél gyorsabb a sebgyógyulás, új kéreggel záródik a felület. Még akkor is, ha hosszabb időt vesz igénybe, dolgozzunk fokozatosan, lépésről-lépésre fűrészelve, ugyanis az egyszerre lezuhanó nagy faág felsérti a kérget is.

5. Legyen a korona világos, szellős

A gyümölcsfáknál és a legtöbb díszfánál is az a cél, hogy egészséges, nem túl sűrű, laza szerkezetű koronát kapjunk, ahol nem tudnak terjedni a levélbetegségek, gombás fertőzések.

Minden ág, ami befelé nő, keresztezi a másikat vagy átfedi, teljesen benőtt mohával, netán beteg, sérült, nem odavaló, el kell távolítani. Ne feledjük, hogy az erős visszametszés erős növekedést fog eredményezni, mert a fa mindig a gyökértömeg és az ágtömeg egyensúlyára törekszik. Minél erősebben vágunk vissza, annál erősebben fog új hajtásokat hozni a növény. Viszont, ha nem távolítjuk el az ágakat, csak visszavágjuk, akkor még sűrűbb koronát fogunk kapni. Ezért vágjuk ki az felesleges ágakat teljesen, vagy úgy metsszük vissza az oldalhajtásokra, hogy arányos, szellős koronát kapjunk.

fak metszese 10 tipp 03

6. Mindig a külső rügyekre vágjunk

Amennyiben az ágak oldalhajtásokat képeznek, ne vágjuk le tőből őket, hanem hagyjunk egy szemet. Ezek alvórügyek, amelyeket a metszés aktivál. A vágási felülethez legközelebb eső rügy hajt ki a legerősebben, és mutatja az irányt, amerre az új hajtásoknak nőniük kell. Így a megfelelő rügy kiválasztásával befolyásolhatjuk a növekedési irányt. Az ollót néhány mm-rel a hajtás alsó, külső rügye mellé helyezzük, ne túl közel, mert akkor kiszárad a szem.

7. Gyümölcsfák fiatalítása

Az alma és körtefák a legjobb gyümölcsöket a kétéves virágos hajtásokon hozzák, ezekből nőnek az új termőrészek. Az idővel elöregedő hajtások egyre kevesebb gyümölcsöt hoznak és ezek az ágak egyre inkább a föld felé hajolnak. Az új termőrészek kialakításához vágjuk le a lehajló, gyakran nagyon erősen elágazó gyümölcshozó részeket a fiatalabb, életerős oldalhajtások mögött, amelyek majd az új termőrészeket képzik.

8. A törzs metszése

Ha szükséges, akkor a nagy cserjéket vagy fákat alulról egy kicsit felkopaszíthatjuk. Így teret biztosíthatunk egy kerti pihenőhelynek vagy ösvénynek, és a masszívabb fáknak is kellemesebb megjelenést varázsolunk. Távolítsuk el az ágakat kb. fejmagasságig, de ügyelve az arányokra.

9. Kezeljük a vágási sebeket

A metszést követően ne felejtsük a felületet kezelni, hogy a kórokozók, kártevők ne hatoljanak be. Ha nem tesszük, akkor a fa rohadni kezdhet, az ágak leszakadhatnak, a fa üregessé válhat. Éles eszközökkel dolgozzunk, hogy ne ejtsünk nagy szakadásokat, hatalmas sebeket a növényen. Ha tiszta szerszámokat használunk, akkor nem sok szükség van a sebzárásra, a vágások azok nélkül jobban gyógyulnak. Legfeljebb a kéregszövetet érdemes bekenni vele, hogy megvédjük a kiszáradástól.

10. Aprító segítségével előkészíthetjük a komposztra vagy mulcsnak valót

Amennyiben a településünkön akad zöldhulladék-lerakó, oda is vihetjük a levágott gallyakat, de beruházhatunk aprítógépre is. Az így feldarabolt faanyag mehet a komposztra, boríthatja a kerti ösvények felületét vagy mulcs válhat belőle.

fak metszese 10 tipp 05

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR