Kedves Karesz barátom!
Olvastam az írását az amaránt maggal kapcsolatban.
Tavaly levélben kaptam egy evőkanál mennyiségű magot egy termelőtől.
Sajnos már nem találtam meg a címét, de ne keseredjen el, mert itt ezen a linken:
http://www.bioplaza.eu/gabonafelek-lisztek/bio-amarant-mag.html
tud rendelni, ugyan ez étkezési célú, de nincs vele gond, kikel és biztosan jó minőségű vetőmagnak tekinthető.
Amit én vetettem el az nagyon vegyes állomány volt, igazi amaránt, disznóparéj és más ismeretlen paréjfajta kelt ki belőle. Magot nem szedtem, mert akkor amikor talán alkalmas lett volna sajnos el voltam foglalva. Úgy tíz négyzetméternyi területen érett be és elszórta a magját. Az idén nem kell vetnem, mert ki fog kelni az elhullajtott mag. Úgy gondolom vigyázni kell a házi-kertben a termesztésével, mert rettentően el tud terjedni és gyomosítja a kertet. A magjából nem tudtam hasznosítható, fogyasztható mennyiséget szedni. Eléggé nehézkes volt, amikor akartam szedni, valószínű, hogy később kellett volna, de amint írtam, nem értem rá. A hasznosságát annyiban éreztük, hogy remek zöldfőzeléket --a zsenge leveleiből--- (mint a spenótot) csinált a párom belőle és még a fagyasztóba is került . Még az unokáknak is ízlett a spenóttal ellentétben.
Ha zöldfőzeléknek akarja hasznosítani a házi-kertben akkor néhány deka bőven elég.
Van egy másik tippem a zöldfőzelék alapanyagának-- nálunk annak is sikere lett- a mustármagból kikelő, zsenge arasznyi méretű növény zöldje pompás zöld főzeléket produkál. Mustármag bármelyik élelmiszerboltban kapható a fűszerek között biztosan megtalálja. A kertészek sorjelölőnek is használják, mert néhány nap alatt kikel. Sok okos ötletet talál a Net-en a mustár szóra keresve.
Remélem hamarosan vége télnek és kedvünket leljük a kert újra indulásában.
Sok sikert kívánok:
István