
Kérdés-Válasz
Szep napos napot kivanok minden kertbaratnak!
Faiskolabol rendeltem 2 Goji neven arult növenyt,16€-ert (N.O.-ban elek),abban a hitben ,hogy az igazi Gojihoz jutottam.Sajnos ma edesapam felhivta a figyelmem;egy forumon olvasta,hogy itt egy nemzetsegen belül több faj letezik,ez esetben 2 külön fajrol beszelünk.A Lycium Chinensis az eredeti,a \"hasznos\" növeny,a Lycius Barbarum pedig mergezö,fogyasztasra nem alkalmas.Utananeztem magyar es nemet oldalakon is ,mindenhol elteröek a velemenyek,tanacstalan maradtam
.Termeszetesen nekem ket Barbarum-om van,amik igazi Gojikent lettek eladva.Tudja valaki pontosan mi az igazsag,fogyaszthatom rendszeresen a termest az en növenyeimröl?
A szakertöi velemenyeket elöre is szivelyesen köszönöm
.
Samu Csilla


Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#26647
Válasz elfogadva
Kedves Csilla!
A Sieberz KFT is árulja itt nálunk ezt a növényt.
Gondolkodtam azon,hogy én is rendelek belőle.Utána néztem az interneten.Hát dilemma elé kerültem.
Lycium barbarum vs Lycium chinensis latin nevén szerepelnek,hol együtt,hol külön-külön.
Gyógynövény határozóban csak a Lycium barbarum (közönséges ördögcérna) szerepel.Ennél írják,hogy a bogyók elfogyasztása nem tanácsos,noha a tradicionális kínai gyógyászat használja.Az egész növény mérgező,ugyanakkor mérgezési eseteket embereknél még nem írtak le.
Sem biológus,sem gyógynövényszakértő nem vagyok!Csak autodidakta természet és növény kedvelő.
Az egyes gyógynövények is méreggé válhatnak a nem szakavatott emberek kezében!
Ezek után úgy döntöttem,nem kérek az életbogyóból.
Lesznek még itt szakértők is(remélem).Jó lenne,ha biológus is hozzászólna ehhez a témához aki a növényekre szakosodott.
Üdvözlettel:
Feri

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
\"Kínai ismerőseim szerint sem szab nálunk kísérletezni vele, mert nem fog beérni.\"
Egyrészt simán beérik, másrészt pedig a kínaiaknak nyilván az az érdekük, hogy tőlük vegyük ezt a drága gyümölcsöt. Ha itt termesztjük, az nekik nem üzlet.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28351
Köszönöm a megnyugtató választ!Kipróbálom, mert ugyan kiástam őket, de gyökérről újra és újra kibújnak. A levele is jó valamire? Gyerekkoromban (hú de régen) a magyar licium levelét a kacsáknak adtuk, akik iszonyúan szerették és jól érezték magukat tőle. Azóta is kíváncsi vagyok, vajon az embernek is jó?
kösz
Krizsik
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28350
Nekem is van három Goji bokrom, ebből kettőről már kb. 3-4 éve szedjük és fogyasztjuk az érett (!!!) bogyókat.
Kedves Krizsik József, tessen már elfogadni (elhinni, megérteni), hogy nálunk is beérik, nem mérgező, köszönjük szépen, jól vagyunk tőle.


Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28348
Kedves Növénybarát!
Én már évekkel ezelőtt vettem ebből a növényből kertészeknél. A növénynek tényleg csodás tulajdonságai vannak, de nálunk szinte lehetetlen,hogy beérjen, féléretten pedig mérgező( akár a magyar változat, ami éretten is az.).Kínai barátaim is csupa jót mondtak a hatásáról (napi egy kanál az ajánlott adag, ők húsos, sós ételbe is beleteszik, de teába is áztatják az aszalványokat. Egy ismerősömnek- akit májcserével riogattak az orvosok \"zsírmája\" miatt, három hónap eszegetés után tökéletesen rendbe hozta a máját- a dokik szerint: amit eddig evett,egye tovább is.
500-900Ft között lehet 10 dekát kapni aszalva, ez majdnem egy havi adag is lehet, így nem sajnálkozom annyira, de én kidobtam a már nagyra nőtt bokraimat.
Kínai ismerőseim szerint sem szab nálunk kísérletezni vele, mert nem fog beérni.
üdv
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28338
nem,akarok okoskodni,de tobb mint 1,5 eve fogyasszuk a goji gyumolcsot es isszuk a goji teat friss zold es szaritott levelekbol a sajat ultetvenyunkbol,nem h mergezo, de kituno egeszsegnek orvendunk,mi es aki fogyasztotta,ha ketelkednel lasd http://www.youtube.com/watch?v=u_erLkw54c0.Az egesz ultetvenyi Lycium Barbarum fajta
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#28273
A Lycium Barbarum az igazi Goji! A másiknak közel sincs ennyi gyógyító és hasonló ereje én ezt eszem és alig vagyok beteg stb. NEM mérgező ez csak marhaság nézd meg: http://www.gojimester.hu :cheer:
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#27622
A saját tapasztalatomat közlöm a növénnyel kapcsolatban:
Sieberz KFT-től 2 éve vásároltam, tavasszal. Ősszel már hozott egy pár szem termést. Tavaly nyár közepétől folyamatosan virágzott és késő őszig volt termés is rajta, igaz, hogy öntöztem is időnként. Naponta kb. 10 szemet ettem reggel és este is. A maradékot megaszaltam ( nem sokat). Télen csak úgy magában lehetett enni, mint a mazsolát és nagyon finom volt. Beteg a télen nem voltam. Üdv mindenkinek.

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#27315
Helló,a Scopolia carniolica még csak nem is hasonlít a líciumokra,szerintem azt senki sem keverné össze sem a barbarummal,sem a chinense-vel.Nem is farkasbogyónak,vagy ördögcérnának hívják magyarul,hanem csüngő belénd-nek.Néhány online oldal írja hibásan farkasbogyónak is.Viszont a növény habituasa teljesen más,magassága is csupán fél méter körüli.Sövényként végképp nem ültetik,soha nemis ültették.Tehát nem nagyon értem,hogyan kerül itt képbe.
Ezért sajnos az eredeti kérdés megválaszolatlan.Mi a különbség a két líciumfaj között,és melyik mérgező.Az ön válasza csak részben igaz,első fele ugyanis tovább kavar egyet a káoszon.
Valószínűbb az,hogy a fogyasztásra nem való növény latin neve Lycium halimifolium,vagy közönséges ördögcérna.Ez a növény gyakorlatilag mindenben egyezik a két jótékony hatású fajjal,csupán gyümölcse kisebb,nem olyan bőtermő,és a levelei hosszúkásabbak.Nálunk minden gondozatlan út,-erdőszéleken,öreg temetőkben és vasúti töltéseken gyakori.Néhány szem az érett gyümölcséből nem okoz semmilyen hatást,sokat fogyasztva enyhe mérgezés tünetei lépnek fel,stb.
Egyébként hatalmas a káosz ebben a témában a neten,meg a szakirodalomban is.Az angol nyelvű oldalak egységesebbek.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#27022
Kedves Krisztian,
ezer köszönet az utan jarasodert,nagyon hasznos informaciok es igy a kerdesem meg is lett valaszolva.
Szep napot kivanok neked.
Csilla
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#26949
Szia, Krisztián, én vitatkoznék abban a tekintetben, hogy más klímán nevelt (fajtaazonos) növény teljesen haszontalan lenne (gyógyerő szempontjából).
Genetikailag minden benne van, ami az \"eredeti\" növényben. Azt esetleg el tudom képzelni, hogy (a másféle tápanyagtartalmú \"égi áldás\" miatt) nálunk valamivel kevesebbet tartalmaz azokból az elemekből, mint az eredeti élőhelyén.
A Jiaogulannal u.ez a helyzet. Írtam az ottani topikban, 4 éve nevelek pár tövet, és jó ideje iszom a teáját. Kemény koleszterincsökkentő gyógyszereket hagytam el ill. váltottam fel a Gulan-teára, és a vérképem igazolja, hogy jobban karbantartja az ereimet, mint a gyógyszer.
Fentiek csupán az én véleményem...

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#26934
Kedves Fórumozók!
Hosszadalmas utánajárásom eredményeként sikerült lektorált, publikált szakmai irodalmakban meglelnem a nagy valószínűséggel valós információt:
Egyrészt:
\" Kínában, a Himalája lábánál termő farkasbogyó (Lycium Barbarum) nem azonos a Magyarországon sövénynövényként ismert farkasbogyóval (Scopolia carniolica)!\"
Másrészt:
\"Az észak-kínai Ningxia Hui Autonóm területen élők számára a Lycium bararum L. egy kisméret, vörös, gyógyhatású bogyó, amelyet a nyugaton élők farkasbogyóként ismernek, ázsia-szerte pedig Di Gu Zi-nak, Kei Tze-nek vagy Gou gi zi-nek (Gojinak) hívnak.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium barbarum örvend. A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.
A Lycium barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen.
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, ind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve kismértékben alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Bhinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található faraksbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentőesen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium barbarum (303 vmTE/g)\"
(idézet Gary Young ND, Dr. Ronald Rawlence PhD. és Marc Schreunder - Ningxia Wolfberry: A Tökéletes táplálék c. könyvől)
Valamint kaptam még olyan választ szakértőtől, hogy:
\"A rendkívül magas ásványi anyag, nyomelem, vitamin és antioxidáns tartalmáról közismert goji bógyó (vagy lícium gyümölcs) csak Kínában terem, mert ott van megfelelő időjárási-, domborzati- és természeti viszony. Ugyanis a Himalája vízgyűjtő területéről érkező temérdek csapadék kioldja az ásványi anyagokat a talajból, majd összegyűlik a Jangce völgyében, kivételes minőségű öntözővízként szolgálva ezzel goji gyümölcsösök számára.
A Magyarországon vásárolható goji növény bár elvileg ugyanaz a faj (Lycium Barbarum), de soha nem fog olyan összetételű goji bogyót teremni (ha egyáltalán gyümölcsöt hoz), mint a Kínában nevelkedő társa. A hazai goji inkább dísznövény funkcióját töltheti be.\"
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#26699
Mielőtt felmerülne a gyanú, hogy egy bizonyos kertészeti csomagküldő mentora vagyok, nem írom a nevét, ahonnnan rendeltem (tavaly tavasszal), de biztos, hogy L.shinensis-t kaptam. A L.barbarum-ot ismerem, ő vadon terem, és azért (hasonlóság ide vagy oda) teljesen egyértelmű a különbség a két (rokon)növény felépítése között.
Az enyémet idén már másodszor metszettem (a \"venyigéket\" ledugdostam, úgy tűnik, élnek még), takarás nélkül áttelelt a kemény -19 C-fokokban, és remélem, hogy június környékén már virágozni (és persze később gyümölcsöt hozni) is fog.

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#26651
Kedves Csilla!
Erről a Jiaogulan nevű növényről még nem halottam.Itt az interneten utána olvasgattam.Csupa jót írnak róla!
Már az is jó,hogy semmiféle, itthon található mérgező növénnyel nem hozzák kapcsolatba.
Üdv:
Feri

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#26649
Ugyanez a probleman a Jiaogulan nevü növennyel,de inkabb erröl nyitok egy uj temat.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
14 évvel ezelőtt
·
#26648
Köszönöm gyors valaszat,nagyon kedves.Epp ez az ijesztö,sehol nem talalhato konkretum,eheted vagy nem.En ragaszkodom az igaszsag kideritesehez
,ugyanis a ferjem egyik kollegaja kinai ,csak par eve el itt es ugy tajekoztatott,hogy ök ezt a növenyt(az erdetit) naponta minden formaban fogyasztjak,meg a gyökeret is.Beteg meg igazan soha nem volt es bar 49 eves ,max. 35-nek saccolnam.Legvegsö esetben megprobalok rajta keresztül beszerezni az originalt,kerül amibe kerül.Csak ezzel a ket peldannyal nem tudom mihez kezdjek,ha tenyleg csak gyomnövenyek,ahhoz nekem tul kicsi a kertem,hogy toleraljam öket,minden szabad helyre szüksegem van.
Egy biologus velemenye e kerdesben aranyat erne!

Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »