A metszéstől a mohák eltávolításáig: ősszel és télen is akad tennivaló a kertben

A metszéstől a mohák eltávolításáig: ősszel és télen is akad tennivaló a kertben

Munkás időszak.

Addig, amíg a talaj nem fagyott, a növények növekedése a talajban is folytatódik. Éppen ezért az ősz a legjobb időszak az ültetésre! Így ugyanis a növények elegendő gyökeret tudnak fejleszteni télig és meg is erősödnek. Különösen a szabadgyökerű növényeket érdemes késő ősszel ültetni, például a sövénynövényeket.

Amikor a növények lehullajtják a lombjukat, jobban láthatóvá válnak az ágak és a korona formája. Ismerjük fel a gyenge, beteg, természetellenes vagy túl sűrűn növő hajtásokat és metsszük el őket.

metszestol mohak eltavolitasaig 02

Kerti tó esetén ősszel érdemes a vízvezetékekkel is foglalkozni: a szabadban lévő szerelvényeket téliesítsük, a szűrőt, pumpát tisztítsuk ki, az érzékenyebb vízinövényeket vigyük védett helyre. A vízbe hulló leveleket szedjük ki, hogy télen ne rontsák a víz minőségét. Ajánlatos lehet hálót tenni a víz fölé, ami megakadályozza, hogy a levelek a tóba potyogjanak vagy annak fenekére süllyedjenek.

metszestol mohak eltavolitasaig 05

A szoliterként álló bokroknál ajánlatos lehet alapos metszést végeznünk, így megtartva a növény formáját, vagy erős ritkítással fiatalítsuk a növényt. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a következő évben is bőségesen hozza a virágait és erőteljesen növekedjen.

metszestol mohak eltavolitasaig 03

Néhány növényfaj nem télálló, az érzékenyebb fűféléket, cserjéket, évelőket lássuk el téli védelemmel. A legtöbb cserepes növényt is be kell vinnünk a telelőbe a balkonról vagy a teraszról. Ideális erre a célra egy télikert vagy egy világos, fűtetlen garázs, lépcsőház, pince.

metszestol mohak eltavolitasaig 04

A mohák gyakran megjelennek a fűben, elsősorban ott, ahol nyirkos, sötét helyet találnak. A kerti utakat, a teraszt, de az üvegtetőt is beboríthatják, ezzel sok bosszúságot okozva a kertészeknek. A csúszóssá váló felületek balesetveszélyt is jelentenek. Távolítsuk el őket a gyomokkal együtt mechanikus úton, kemikáliák nélkül. Miután a fugákból kiszedtük, töltsük meg a hézagokat homokkal.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?