felco-shop.hu


  Mega Krisztiánné Talaj, trágya, öntözés

Homokos talajba mit tudok ültetni?

  Kiemelt   Megoldott

A férjem nagymamájának van egy hatalmas területű homokos földje.Szeretnénk valamire hasznositani,valamit ültetni bele,mert most csak parlagon áll.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Ez valóban így is van, homokos földben szépen terem a legtöbb zöldségféle és gyümölcsfa.Viszont a homokos föld pont arról híres, hogy nem tartja a nedvességet, csak állandó öntözéssel lehet benne eredményt elérni. (Nem lehet azt csinálni, mint agyagon, hogy egész évben semmit nem öntöz az ember.)Másik hátránya, hogy rosszul tárolja a tápanyagokat, gyakrabban kell trágyázni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (6)
  • · BALAZS ANNAMARIA KINGA · Vissza a tetejére
   A homokos föld nagyon alkalmas a zöldség termesztésre mindenféle zöldség megterem benne a legjobban a répafélék meg a burgonya szerti mert laza a talaj és jol tud fejlödni benne.Én tapasztalatom szerint a homokos fölben lehet a legjobban termeszteni zöldséget jol tartja a nedvességet magában .mindenféle növény megterem a homokos fölbe mert jol fejlödik benne a gyökere a laza talaj miatt.meg lehet probálni bármivel biztos hogy jo lessz a termés föleg ha egy pár évig nem volt müvelve .
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Homokos talajon a gyökérzöldségek szépen megélnek, megfelelő szervesanyag, tápanyag és víz utánpótlásával. Előnye, hogy nem tömődik meg, igy a gyökerek nem ágazódnak el, könnyen tudnak ellenállás nélkül terjeszkedni. Hátrányuk, hogy deflációnak kitettek, vizgazdálkodásuk minősithetetlenül rossz, mintha a lefolyóba öntenénk a vizet. Rendszeres szervesanyag utánpótlással jelentősen javítható viz és tápanyaggazdálkodásuk. Nitrogén mütrágyával nagyon vigyázzunk, mert másnap már azt kóstolgatjuk az ivóvizünkben. Amikor más nincs, rendszeres zöldtrágya beforgatásával jelentősen javithatjuk viz és tápanyag megőrző képességüket, de ne bizzuk el magunkat, ha a víz minőségét meg akarjuk tartani. Ámbátor, lehet, hogy már minden mind1, de leleményesen még ronthatunk a helyzeten. Az agyagnál sem egyértelmű, hogy nem igényel öntözést, mert láttam már aszály idején agyagon olyan szakadékokat, hogy a zsiráf nem mászott volna ki belőle. Ez pedig a gyökereket úgy szaggatja széjjél, mint foxi a lábtörlőt.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · BALAZS ANNAMARIA KINGA · Vissza a tetejére
   igazat adok az uraknak nem tartja a nedvességet a homoks talaj én hibáztam el a választ ezért is elnézést kérek nem akartam téves infot adni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · nedvig balambér · Vissza a tetejére
   Homokos földbe nyugodtan ültethetsz bármit az én nagymamámnak is olyan a kertje és zöldség gyümölcs egyaránt szépen érik benne.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Lotti · Vissza a tetejére
   Egyetértve az előttem szólókkal, megjegyezném, hogy vízhiányra érzékeny növényt (bab, paprika, padlizsán stb.) csak akkor érdemes termeszteni homokon, ha kánikula esetén naponta legalább egyszer, de inkább kétszer tud az ember öntözni. Ha ez a feltétel teljesül, akkor ezek a növények is szépen teremnek homokon, főleg, ha még egy kis trágyát is kapnak.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gráczer Ferenc · Vissza a tetejére
   Nem mindegy, hogy barna homok, vagy világos homok.A barna homokon eredményesen lehet termelni zöldségféléket,gyakori trágyázással és locsolással.Világos homok semmire sem jó, csak sivatagnak.A lényeg az, hogy homokos talajon termelni sokkal több munkát kell befektetni, szerényebb eredménnyel, mint félig kötött talajon.Viszont a gyümölcsfák közül az őszibarack, alma, szilva kifejezetten jó termést hoz homokon is.Javaslom a kérdezőnek, hogy ültessenek gyümölcsfákat!Jómagam több mint 20 évet kínlódtam homokos területen, igen kevés sikerrel.Egyedül a gyümölcsfák váltak be. Most jelenleg kötött talajon amatőr kertészkedek, de az eredményeim felülmúlják a homoki eredményeimet.(sokszorosan)Ráadásul kevesebb munkával értem el ezt.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére