Mikor metsszük az őszibarackot és mire érdemes odafigyelnünk ennek során?

Mikor metsszük az őszibarackot és mire érdemes odafigyelnünk ennek során?

Ismerjük fel az áltermő vesszőket!

Az őszibarack rendszeres metszést igényel, amennyiben azt szeretnénk, hogy a fa egészségesen növekedjen és gazdagon hozza a lédús terméseket. A metszéssel biztosítjuk az egyensúlyt a levéltömeg és a gyümölcsmennyiség között, ugyanakkor a fát is alakítjuk, hogy megfelelő formájú, mindenhonnan könnyen szüretelhető koronát kapjunk.

Az őszibarack az egyéves hajtásokon virágzik, minden hosszú hajtás csak egyszer terem, a harmadik évben már nem képez virágrügyeket és levelek sem fejlődnek rajta.

mikor metsszuk az oszibarackot 02

A legfontosabb kérdés az, hogy mikor hozzuk a metszőollót. Az őszibarackfa télen (januártól áprilisig) és nyáron (június végétől augusztus kezdetéig) is visszavágható. A téli metszés pozitívan és ösztönzőleg hat az új hajtások fejlesztésére. A növényt ugyanakkor gyakran veszélyeztetik a késői fagyok, ezért a szakértők szerint legjobb röviddel, vagy közvetlenül a virágzás előtt (netán a virágzáskor) metszeni, akkor könnyebben észlelhetjük a károkat is. Ezzel szemben a nyári metszés némileg lassítja, visszafogja ezt a növekedést és gondoskodik arról, hogy a hajtások ne álljanak túl sűrűn, mindenfelé nőve. A téli és nyári metszés kombinációja is megoldás lehet, így sikerülhet egyensúlyt biztosítani a termésképződés, valamint a hajtás- és levélfejlődés között.

A legjobb, ha a csemete ültetése után megtörténik az első vágás és az összes oldalhajtást radikálisan, max. 5 szemre vágjuk vissza. Fontos, hogy egy fő hajtást válasszunk ki, ennek magasabbra kell nyúlnia az összes többinél. A következő években az erőteljes elágazást és a megfelelő koronaforma kialakítását kell elősegítenünk.

mikor metsszuk az oszibarackot 03

Az őszibaracknál még egy különlegességet figyelembe kell venni, a gyümölcsfa kétféle hajtást hozhat: valódi termőt és áltermőt, vagyis teljes és hiányos termővesszőket. Utóbbiak ugyan hoznak virágot, netán apró gyümölcsöt, ám azt ledobják, mivel nem fejlődik elég levéltömeg ahhoz, hogy a gyümölcsöt táplálhassák.

A valódi termővesszők minden nódiumnál két egymás mellett ülő virágrügyet hoznak, amelyek mellett egy levélrügy is van (hármas rügyek) a ceruzavastagságú hajtásokon. Ezzel szemben az áltermők csak egy virágrügyet vagy különálló levélrügyet hoznak. Az álvesszőkre nincs szükség, ezért azokat le kell metszeni. Az ún. bokrétás termőnyársak szintén gyümölcsöket hoznak, ezért ne vágjuk le őket.

Az őszibarackfa metszése magában foglalja a beteg, letörött, sérült ágak, vízhajtások és fattyúhajtások eltávolítását, valamint a korona szellősebbé tételét. Emellett a metszés fő célja az idős, lassan növekvő, nem termő ágak eltávolítása, ezeket távolítsuk el vagy 2 rügyre vágjuk vissza, hogy elágazzanak. Az 1 éves, 45-60 cm-es, vörös színű termővesszőket meghagyjuk, egy-egy kifelé álló rügyre vágjuk vissza. Az őszibarack esetében nagyvonalúan végezzük a metszést, a korona mintegy 40%-át kell eltávolítanunk.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR