Metszés-óra (2/20): Tippek a metszőolló helyes fogásához

Metszés-óra (2/20): Tippek a metszőolló helyes fogásához

Az olló tartása-fogása a kézben, az olló oldalai.

A metszőollót mindig úgy kell fogni, illetve metszés közben a kezünkben tartani, hogy az ujjaink a vágópenge nyelén legyenek. Ez egy egyszerű szabály, könnyű megjegyezni, de nehéz betartani, mert az ollók nyelei kanyarognak és keresztezik egymást. Segít az a kiegészítés, hogy a többnyire ívelt pengéjű olló hegye és görbülete mindig felém, a metsző ember felé nézzen. Valamint ismétlő megerősítés, hogy helyes fogásban a másik nyél, a támasztópenge nyele ilyenkor a tenyerembe simul, a tenyér legvaskosabb izompárnáin fekszik föl. Mindez a balkezesekre is érvényes, a balkezes ollókkal egyébként egy másik videóban részletesen foglalkozunk.

 

Elvétve előfordulnak még egyszerűbb, szimmetrikus nyelű ollók, amelyek bal és jobb kézbe is, vagy őszintébben szólva egyikbe sem tökéletesen passzolnak. Ezekben az esetekben tényleg csak a fenti szabály segít. A gondosabb gyártók viszont az igényesebb modelleknél különbözőre formázzák az olló két nyelét. Gyakran a nyél hullámaival jelölik ki az ujjak helyét, és ezzel segítenek a helyes fogás megtalálásában. Személy szerint kevésbé kedvelem ezt a megoldást, mert valamennyire korlátozza az ujjaim mozgásának a szabadságát, de ez inkább csak ízlés dolga, és a kezdőnek biztosan hasznos támasz. Az ollógyártó részéről szerintem a legjobb megoldás a vágópengéhez tartozó íves nyél, amely jól illeszkedik a marokba záródó ujjaim belső görbületéhez, és a támasztópenge nyele pedig eltéveszthetetlenül belecsavarodik a tenyerembe.

Most már csak azt kell elárulnom, hogy miért van ez a fenti szabály. Az ok az, hogy ebben a fogásban a vágópenge a vágáskor mindig a megmaradó növényi rész felé fordul, és a támasztópenge a levágott rész felé. A vágópenge éles, és viszonylag keskeny, így szinte egyáltalán nem károsítja a növényt, azon kívül, hogy átvágja. A támasztópenge pedig tompa és vaskos, ezért megnyomja, megroppantja a levágott részt, amivel viszont nem okoz kárt, hiszen annak a résznek nem kell épségben maradnia.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR