HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  mészáros istván Talaj, trágya, öntözés

Érett szerves trágya hiányát lehet e a kereskedelemben kapható csomagolt szarvasmarha trágyával pótolni?

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt Szerkesztőség! Sajnos kb 3 éve nem tudtam jó minőségű szerves trágyát szerezni,mert a kőzelben nincsenek állatok. Kérdésem,hogy érdemes e vennem a kertészetekben,kapható,zsákos marhatrágyát,vagyis kb hány százalékban lehet benne a hasznos tápanyag?

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Ez nagyon jó kérdés. A válaszra én is kiváncsi vagyok. A vásárolt istállótrágya is lutri pl nitrogéntartalom szempontjából. Helyes kezelés, tárolás és kijuttatás. Pl hiába jó minőségű az istállótrágya, ha azt a szétterités után nem dolgozzuk be azonnal a talajba. A levegővel érintkezve a N rohamosan csökken, ha volt benne. Szerencsés esetben nem volt, igy nem ér kár minket.Az is kérdés, hogy milyen célból szeretnénk tápanyagot pótólni. Bio termesztés? Virágoskert? Én nem vagyok hive a mütrágyáknak, de bizonyos esetekben megoldást nyújt, ha a szervesanyagot másképpen pótólni sziveskedünk. Erre a célra a különböző szervesanyagok megoldást nyújtanak: házi készitésű komposzt, gombakomposzt stb. Szakszerütlen használatuk viszont bőven szennyezi a környezetet és egyes esetekben a növényekre sem fejtenek ki jó hatást. /mármint a mütrágyák./
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Nagy Ivett · Vissza a tetejére
   Szia!Szerintem a zsákos, szárított marhatrágya sokkal jobb, mint a műtrágya, de nem olyan jó, mint egy jó minőségű istállótrágya. Csak szárított kaki van benne, a ballasztanyag (növényi anyag) hiányzik belőle azt hiszem. Ha szalmával vagy házi komposszttal kiegészíted és azonnal a földbe dolgozod, akkor elég jó lesz, de törekedj inkább a jó minőségű szervestrágya beszerzésére. Az olcsóbb és jobb is.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Itt és most elakadtam. Miért biztos az, hogy a zsákos trágya sokkal jobb, mint a műtrágya. Milyen szempontból? Célzott tápanyag utánpótlás?Igazán nem ismerem a zsákos szervestrágyákat, de amennyiben Ivettnek igaza van, hogy száritott kaksi, akkor abban nitrogén nuku. Mondjuk elképzelni sem tudom, hogy az általa emlitett ballasztanyagot hogyan vonják ki belőle is miért. Lehet, hogy a tehenke segge alá zsákot varrnak és azt üritik naponta két alkalommal, nehogy a szalma beszennyezze? Természetesen vannak higtrágya technológiák, ott viszont a vizet kell a zsákból kivonni és az elég macerás és nitrogén veszteséggel jár. Árban elég ütős lehet a zacskós kaksi, de ez mindig attól lóg, hogy milyen célra és mekkora mennyiséget szeretnénk felhasználni. Talajélet szempontjából a szervesanyagtartalom nagyon fontos, egyrészt azért, mert homok jellegű talajokon a könnyen kimosodó nitrogén viszonylag helyben tartható, agyagos talajon pedig az agyag képes a növények számára felvehetetlen állapotban megkötni más makro elemet. Bár hangsúlyoztam, hogy nem vagyok a műtrágyák nagy hive, legfőképpen azért, mert helytelen használat során károkat okozhatunk, de helyes használat mellett károkozás nélkül jobb és sokkal jobb eredményeket tudunk elérni. A tápanyagok bevitelénél azok aránya is nagyon fontos, az egyoldalú bevitellel nem sokat érünk el, ezért a szervestrágya volt anno és talán most is a legjobb megoldás. Pl túlzott nitrogén adagolással még a növény ellenállóképességét is gyengitjük, mig egyes mikroelemek hiánya, hiánybetegséget okoz. Ezért én mindenképpen a házi komposzt készitését javaslom, ha a környéken letermett gombakomposzt jó áron nem szerezhető be. A jó ár, úgy 3000FT/ cca 10 köbméter körül van. Felmerültek ezzel kapcsolatos aggodalmak is, de azok úgy hülyeségek, ahogy vannak. Makro tápanyagtartalma viszonylag csekély, de a helytelenül érlelt, tárolt szerves trágyának is. Ez vastagon a talajba dolgozva és minimális műtrágyával kiegészitve csodákra képes.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A kérdező kérdésére válaszolva: lehet, de nem érdemes.Tekintve, hogy ebből is kell egy m2-re 10 liter, hogy érjen is valamit, azaz nem valami rentábilis a használata. Ezt leginkább erkélykertészeknek találták ki, mert az erkélyre nem tud betolatni az IFA a trágyával.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére