HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Bori Béla Minden más

Kukoricaszár, mint komposzt, vagy mulcs...?

  Kiemelt   Megoldott

Birkákat tartok a gyümölcsösben és nagyon sok kukoricaszár marad meg ilyenkor télen utánuk. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt a gyümölcsfák tövébe szórva hasznos lenne e fáknak? Arra gondolok, hogy nehezebben száradna ki a talaj, rothadás közben pedig tápanyagokkal látná el őket. Viszont félek a penészgombától, hogy esetleg gyorsan kialakul és a fára terjed... Mit gondoltok?

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Csak úgy egészben lenne leszórva, ahogy a birkák lerágják? Akkor azok öt évig nem bomlanának le, csak tele lenne a sok bottal a fák alja, abban bukdosna ember, állat. Összeaprítva viszont jó mulcs lenne, 10-15 cm vastagságban leszórva tartaná a nedvességet egy éven keresztül, utána meg lebomolva mint tápanyag szolgálna, főleg beforgatva.Kicsit ugyan levegőtlenné teszi a talajt, de ha a birkák bent járnak, annál rosszabb már nem lehet ilyen szempontból.A penészgombáktól nem kell félni, olyan gomba nem jellemző, ami mind az elszáradt kukoricát, mind az élő fát megtámadná.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   köszönöm! Ez nagyon hasznos válasz volt! Egyébként a fák körül szoktam rotálni... nem mélyen, csak éppen, hogy feltörjem a felső réteget, mert a birkák tényleg nagyon letapossák... cserébe viszont nincs gaz
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Mint már irták, felapritva nagyon hasznos lehet. Erre tökéletes megoldás az ágdaráló/komposztapritó. Gyümölcsöben amúgy is nagyon hasznos, mert kár elégetni a levágott ágrészeket, a fertőzésveszély figyelembevételével. Az AL-KO-nak van egy viszonylag jó teljesitményű komposztdarálója úgy 110-120 ezer forint körül, fogaskerekes kivitelben. Kisebb mennyiség esetén, vagy csak kizárólag a kukoricaszárra vonatkoztatva ennél lényegesen olcsóbb gépek is beszerezhetőek, 50 ezer Ft alatt. Döntés és pénztárca kérdése.Vizgazdálkodás szempontjából nagyon jó megoldás a mulcsozás, de akár komposztálhatjai is az egészet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   Köszönöm, nagyon hasznos válaszokat kaptam!Megpróbálom felaprítani valahogy és megy a fák alá mulcsnak, a maradék meg birka-, és tyúktrágyával a komposztba!Köszönöm szépen!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére