Áprilisban érdemes metszeni a kakukkfüvet, hogy ne öregedjen el túl gyorsan

Áprilisban érdemes metszeni a kakukkfüvet, hogy ne öregedjen el túl gyorsan

A levelek illóolaj-tartalma virágzás előtt a legnagyobb.

A kakukkfű kedvelt mediterrán fűszernövény, virágait a méhek, leveleit mi, emberek szeretjük a konyhában. Ahhoz, hogy a kakukkfű kompakt, szép formás legyen, rendszeres metszésre van szüksége. A visszavágás segít abban, hogy erőteljes és fiatal maradjon, ne fásodjon, öregedjen el olyan hamar, ami egyébként jellemző a kakukkfűre.

Ősszel ne metsszük, mert elfagyhatnak a hajtások, a kakukkfű ugyanis csak részben télálló, érzékenyebb, mint a legtöbb fűszernövény. Éppen ezért érdemes a házfal mellett, napsütötte helyen elhelyezni.

kakukkfuvet aprilisban erdemes 02

A tavaszi metszés optimális időpontja áprilisban érkezik el, jobb megvárni, hogy elmúljanak az éjszakai fagyok. Ha később mégis visszaesik a hőmérséklet, bugyoláljuk be éjjelre a növényt. A hajtásokat kb. kétharmadukkal rövidítsük meg. Mindig éles és lehetőleg tiszta metszőollót használjunk! Az öreg, fás részbe ne vágjunk bele, és hagyjunk elegendő fiatal, leveles hajtást. A félcserje így marad mindig erőteljes és a fiatalító metszés abban is segít, hogy ne fásodjon túl hamar vagy túlzott mértékben a növény. Ellenkező esetben ugyanis a folyamat gyorsan lezajlik, a kakukkfű pedig alig fog virágozni és hamar felkopaszodik, mert a fás területekről nem nőnek hajtások, a meglévők pedig gyengén fejlődnek.

Ahhoz, hogy a kakukkfű egészségesen és erőteljesen növekedjen, nem csak tavaszi visszavágást igényel. Akár a virágzást követően is megrövidíthetjük a hajtáscsúcsokat. Ha mindig frissen, a főzéshez vágunk ágacskákat és folyamatosan szüreteljük egész nyáron, ez is rendszeres fiatalítást jelent.

kakukkfuvet aprilisban erdemes 03

A legintenzívebb a levelek aromája röviddel a virágzás előtt. Ha a kakukkfüvet szeretnénk nagyobb mennyiségben megszárítani vagy lefagyasztani, akkor ilyenkor szüreteljük. A visszavágást egy meleg, száraz napon végezzük, a legjobb késő délelőtt, amikor a lombról a harmat már felszáradt, ilyenkor a legnagyobb a levelek illóolaj-tartalma. Kis csokorban könnyen megszáríthatjuk a szabad levegőn.

Az utolsó betakarítás legkésőbb szeptember közepére essen, ez lehetővé teszi a vágási felületek időben történő lezárását és még néhány új hajtás növekedését, a kakukkfüvet így kevésbé viseli meg a tél. A szőnyegképző kakukkfüvek gondozása egyszerűbb, ezek nem igényelnek metszést.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR