HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz


  Bori Béla Minden más

Juh és baromfi. Mennyit és mit?

  Kiemelt   Megoldott

Üdv! Nemrég kezdtünk juhtartásba, sokat olvasgatok a neten, de szeretnék hozzá értőkkel is "beszélgetni". Egyenlőre 1 nagy kosunk van, + egy fél éves kos, 2 jerke meg 1 anya 1 kisbarival. Olyasmiket szeretnék megtudni pl., hogy: Az anyabirka szoptat, de csak szénával és kukoricaszárral tudom etetni. Elég -e ez neki, hogy elég teje legyen? Néha kap sütőtököt, káposztát meg répát, a zöldségestől hozom, hibás áruként... ezek jók a birkáknak? Most még el vannak különítve egy kisebb helyen. Mikor engedhetem őket a többi birka közé? Ennyi jerkéhez érdemes e egy nagy kost tartani, vagy inkább vágjam le és ősszel vegyek vagy kérjek kölcsön másikat...? Van néhány baromfi is. 2 pulyka, néhány kitojt vörös tyúk, 4 bráma, pár japán dísz. Hatalmas területen csipegethetnek, de persze takarmányt is kapnak. Most éppen búza van keverve fekete napraforgóval. Szerintetek mennyit adjak belőle naponta nekik? Tudom, hogy így télen kevesebb táplálékot találnak kint, meg, hogy attól is függ, hogy hízlalom vagy tojatom e őket, de csak úgy körülbelül mennyit eszik egy ilyen szabadontartott tyúk, meg pulyka? Na most csak ennyi kérdés jut eszembe, pedig egész nap azt fontolgattam, hogy mennyi mindent kéne megkérdeznem, és még akkor volt bőven... :) Köszönöm!
Csatolmányok:

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  A birka az nem igénytelen, hanem nagyon türelmes. A teljelválasztás időszakában nem árt kiegésziteni a takarmányt táppal. Általában minden élőlénynek az adott fejlettségi időszakára vonatkozóan meg van az ajánlott fehérje, zsir, széhhidrát, ásványianyag igénye. Ezt próbálják a különböző tápokkal biztositani a részükre, a megfelelő arányokban. Természetesen az extenziv tartás ettől lényegesen különbözik. A letojt tyúkok, vélhetően tojóhibridek voltak, tehát az elsődleges szempont a tojástermelés és nem a húshozam volt.FAjtától függően a takarmányból / tojótáp / a normája tojóidőszak végén 12,5- 14 deka/ nap mozog. Szemes takarmányon tartva ez több lesz. A tojóhibrideket nem feltétlen célszerű ad libitum takarmányozni, mert az elzsirosodás tojáshozam csökkenéshez vezet. A hús kihozatala szempontjából tartott állatok takarmányozása ettől eltérő, azok egyenek annyit, amennyi beléjük fér. Értelemszerüen az állat nagysága és az általa elfogyasztott takarmány mennyisége között szoros összefüggés van. A takarmány hasznosulása függ a takarmány minőségétől és az adott haszonállat fajtájától. Szemes takarmányon tartott állomány esetén célszerü a takarmány darálása, mert ellenkező esetben az hasznosulatlanul végigvonul a béltraktuson. Kérdésnek szerintem ennyi is bőven elég volt. Az állatállomány bővitése esetén célszerű szakkönyvek beszerzése, vagy könyvtárból való kölcsönzése. Régen azt hiszem az alábbi, vagy valami nagyon hasonló cimmel jelent meg könyv: Baromfi a háztájiban. Én a könyvtárat javasolnám első körben, mert nagyon beszükült a szakirodalom a mezőgazdaság vonatkozásában. Sok tapasztalatot lehetne gyüjteni állattartó gazdák meglátogatásával. Pár csosza pálinka mellett többet lehet tanulni, mint a netről egy év alatt. Itt azért arra mód és lehetőség nincs, hogy egy szerteágazó gazdaság minden egyes részletére ki lehessen térni.A széna meg a kukorica kóró azért nem egy osztályon felüli tartás. Mint mondtam, birka türelmük van és ahhoz képest még jól is néznek ki.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (8)
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   Az a helyzet, hogy próbáltam én állattartó gazdáktól tanulni, de kivétel nélkül azt mondták, hogy ne vigyem túlzásba a birkák téli takarmányozását, hogy bőven elég nekik a széna. Kukoricaszárat meg rághatják egész télen. Azzal indokolták, hogy a télen jól tartott birkák a tavaszi fialáskor sokszor elpusztulnak a túl nagyra nőtt bárány miatt. Sajnos ilyet már láttam is. Azt mondták, hogy fialás után kezdjem el inkább etetni vagy mégjobb, legeltetni. Na most legeltetni nem tudom, mert még nincs fű. Nem gondoltam, hogy ilyen korán lefial. Ahogy mondtam, max hibás áru a zöldségestől, amit a széna mellé kap. Majd nézek neki valami kiegésztő tápot a takarmányosnál. Vagy adjak neki búzát napraforgóval? Sokak szerint nem szabad, mások szerint jó... és sok ilyen dolog van.Egyébként szerintem is jó húsban vannak, annak ellenére, hogy tényleg csak széna meg kukoricaszár a menü... na meg a hibás zöldségesáru.Köszönöm a válaszod!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Nem látok én ebben ellentmondást. A laktáció időszakára irtam, hogy kevés a kóró és a széna. A telejválasztás megterheli az anya szervezetét. Egyébként a vemhes állatok takarmányozására is kifejezettem oda kell figyelni. Az elhizott, elzsirosodott állatoknál az ellés általában komplikációkkal terhes. Mint azt irtam, hogy az elzsirosodott töjók esetében is a túlsúly a tojáshozam rovására megy. A takarmányok ezért vannak az állat igényei szerint összeállitva, összetevők vonatkozásában. Az összetevők az állat korának, hasznosulási igényeinek megfelelően vannak előállitva./ pl tejelőtáp, tojótáp, jércetáp, inditótáp stb. stb./ Az extenziv tartás ettől különbözik, de hozzáteszem, hogy nem minden fajta alkalmas az extenziv tartásra. Külön szakirodalom foglalkozik, Takarmányozástan cimszó alatt e kérdéskörrel. Ott bonyolult számitások alapján kiszámitható, hogy adott energiatartalmú takarmányt, mely összetevőkből, milyen arányban adva lehet elérni a kivánt összetételt, figyelembe véve az adott állat igényeit. A hagyományos értelemben vett tápok nem az ördögtől valóak, mert az összetevők természetes alapanyagok / kukorica, búza, lucernaliszt stb./ Az áruk viszont húzós, de intenziv tartás mellett kifizetődő/lehet. Ez mindig gazdasági számitás kérdése.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   Ismét köszönöm a válaszod és ismét kérdeznék. :)Véleményed szerint ha a kukoricaszár és a széna mellé adok a szoptatós birkának búza-fekete napraforgó keveréket, az jó lehet-e? És ha igen, mennyit adjak neki naponta? Vagy mindenképpen vennem kellene tejelőtápot?Amúgy megkérdezhetem, hogy mi a szakmád?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Én a táp mellett tenném le a voksomat, már az egyszerüség kedvéért is. Azt nem tudom, hogy jelenleg milyen kiszerelésben kapható, de lényegesen drágább, mint a szemes takarmány. Mint azt már mondtam, a különböző szemes takarmányokból a takarmány, illetve takarány keverék összeállitása bonyolúlt számitások eredménye. Erre én már nem vállalkozom, annál is inkább, mert az erre vonatkozó szakirodalmam elkeveredett. Hozzáteszem, ha előkerülne sem vállalnám. :-) Egy állat esetében a takarmány nem olyan vészes kiadás és célszerű a bárányokat mielőbb a szilárd takarmányokra rászoktatni. Természetesen, ha csak kóró és széna áll rendelkezésre, akkor más a helyzet. A szoptató anyáknak az átlagtól eltérő igényeik vannak. Ezért nem árt, ha már a vemhesség ideje alatt tartalékokat tudnak képezni, hogy a laktáció ideje alatt ne zsarolódjanak teljes mértékben ki. Magas a kalcium és foszfor igényük is, amit az én meglátásom szerint kizárólag szálas takarmánnyal nem lehet pótolni. Aztán ott van még a bárány takarmányozásának a kérdése is, ebben a szükös időszakban. Hozzáteszem nincs érdekeltségem egyetlen takarmánykeverő cégnél sem. Az egyik végzettségem: agrármérnök kicsit megkopott tudással, ezért sem vállalnám a számomra már túl bonyolúlt számitásokat, de rémképeim még vannak.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   Ok! Holnap elmegyek a takarmányoshoz és veszek tejelőtápot! Igazad van, ez lesz a legegyszerűbb és legbiztonságosabb.Ha már ilyen jól eltársalgunk, még kérdezek: :)A birkák most el vannak zárva a legelőtől, ami igazából egy nagy gyümölcsös. Tudok szerezni nagyon olcsón műtrágyát. Szerinted érdemes megszórni vele a gyümölcsöst, hogy tavasszal gyorsabban serkenjen a fű? Nem mérgezi ez majd az állatokat? Persze nem egyből engedném rá őket szórás után, hanem mondjuk februárban kiszórom és csak március-áprilisban engedném rá őket... Mi a véleményed?Nem sértődök meg ha nem válaszolsz, már így is nagyon sokat segítettél, és sokat okosodtam! :)Köszönöm!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   A foszfor, kálium tartalmú mütrágyákat ajánlatos ősszel kijuttatni, a nitrogén könnyen kimosódik a termőrétegből, ezért azt inkább tavasszal, illetve fejtrágyaént szokták, közvetlen a vegetáció beindulását megelőzően. Gyepre akár most is kiszórható a műtrágya, sőt most hogy van hó, annak a tetejére. Ahhoz, hogy a talajba tudjon szivárogni csapadékra van szükség és időre, mert ott nem tudjuk bedolgozni. Vizoldékonyságuk eltérő lehet. Karbamidot, mint nitrogén utánpótlást, bármikor alkalmazhat, mert azt birkákkal simán fel lehet etetni is, takarmányba keverve.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Bori Béla · Vissza a tetejére
   sajnos itt Szolnokon egy gramm hó sincs...azt hiszem ammonium-nitrátos műtrágya... ha lesz hó, akkor kiszórom... tehát akkor az állatoknak nem lehet baja tőle..köszönöm a segítségedet!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Az ammónium nitrát nitrogéntartalmú. A foszfort és a káliumot kellene mielőbb kiszórni, azok lényegesen nehezebben is oldódnak.Nem kell megvárni a havazást, a lényeg az, hogy a kiszórás után azért legyen csapadék. szivesen
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére