1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. február 19. Szerda
  10 Válasz
  41.6K Megtekintés
Köszöntök Mindenkit! Szeretnék segítséget kérni, minél előbb! Van egy 5 éves babérfám, eddig nem volt gondom vele, most viszont furcsa tüneteket produkál. Úgy mond lóg a füle, farka, vagy is lekonyultak a levelei, és elkezdtek foltosak lenni. Hideg, de napos helyen helyen, elvileg nincs túlöntözve, sőt ha vizet öntöttem alá, hamar felszívta. Sajnálnám ha kipusztulna, mert szép kis formás kicsike fa lett belőle az évek során. Ebben kérnék segítséget, hátha valaki tudja mi az ami nem tetszik az idén télen neki. Igaz amikor elkezdett konyulni, átvittem egy melegebb helyre, de ott sem változott a helyzet. Ezek után jelentek meg ezek a barnaságok a leveleken, amelyek idővel le is hullanak. Ezek a foltok belesimulnak a levélbe, tehát nincsenek kidudorodva. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Eszter
10 évvel ezelőtt
·
#16253
Válasz elfogadva
Az a szín lehet éppenséggel a melegre viteltől is, ha sokkal melegebb helyre került.Ha jól értem, hogy csak a helyváltoztatás után kezdett barna foltos lenni a levélzet, akkor nyilván érdemes lenne visszavinni a hidegebb helyre.Mivel ez legalább -10 fokot, de ennél akár nagyobb hideget is kibír gond nélkül, ezért a hideggel nem lehet probléma. (A bp-i állatkertben is vannak szabadban élő példányai.)A foltok amúgy (főleg a második levélen) - ha nem lehetnek fagyási eredetűek - betegségre utalnak, szerintem baktérium, esetleg gomba okán.A lényeg, hogy a kórokozó a meleg benti levegőt szereti.Az eredeti levéllógásos problémára nincs ötletem, de nem kizárt, hogy a jobb idővel ez meg fog szűnni.
10 évvel ezelőtt
·
#16251
Az első kép alapján mikroelem hiányra tippelnék, talán Mg. Hangsúlyozom, hogy tipp. Meg kellene próbálni komplex trágyával nyakonönteni, hátha pozitivan reagálja le, azzal túl sokat nem veszithetünk. Aztán majd csak lesz valakinek ennél épkézláb ötlete.
10 évvel ezelőtt
·
#16253
Válasz elfogadva
Az a szín lehet éppenséggel a melegre viteltől is, ha sokkal melegebb helyre került.Ha jól értem, hogy csak a helyváltoztatás után kezdett barna foltos lenni a levélzet, akkor nyilván érdemes lenne visszavinni a hidegebb helyre.Mivel ez legalább -10 fokot, de ennél akár nagyobb hideget is kibír gond nélkül, ezért a hideggel nem lehet probléma. (A bp-i állatkertben is vannak szabadban élő példányai.)A foltok amúgy (főleg a második levélen) - ha nem lehetnek fagyási eredetűek - betegségre utalnak, szerintem baktérium, esetleg gomba okán.A lényeg, hogy a kórokozó a meleg benti levegőt szereti.Az eredeti levéllógásos problémára nincs ötletem, de nem kizárt, hogy a jobb idővel ez meg fog szűnni.
10 évvel ezelőtt
·
#16259
Gyöngyössy! Igen, a barnulás akkor jelentkezett amikor átvittem egy fűtött szobába, a kb. 14 fokos szobából. Azért vittem át, mert láttam hogy konyulnak a levelei, gondoltam vagy fázik, vagy túl van öntözve, had száradjon ki. Azóta már visszavittem a hidegebb helyére, de itt tovább hatalmasodott rajta ez a barnaság, levélpusztulás. Őszintén szólva én is valami baktériumos betegségre gondoltam, de eddig még nem volt soha ilyen baja, ezért elvetettem a gondolatot. A babér egy szobában van a lenderekkel, hibiszkuszokkal. Ha csak azokról nem kapott el valami betegséget, igaz ezek közül egyik sem beteg. Megkérdezném, hogy erre a baktériumra vagy gombára mit vegyek? Ha nem áll meg a betegség, mindenképpen lepermetezem, ártani nem fogok neki. A fórumban Zsoltnak már megírtam, hogy most mikor kiborítottam hogy megnézzem nem-e sok a víz, vagy éppen nem-e száraz a töve, akkor nem tűnt fel, csak az előbb jutott eszembe. A hajszálgyökerei között nem nagyon láttam földet, tehát csak a dús gyökerek voltak. Igaz jól benyomkodtam most a földet, hátha ment oda is. Vagy lehet hogy kicsi már a cserepe, /ősszel ültettem bele/ és nincs tápanyaga?! Na, jó kérdés! Most beteg, vagy nincs élelme?!Köszönöm válaszát, segítségét.Üdvözlettel: Eszter
10 évvel ezelőtt
·
#16260
Wagner Zsolt!Mit ért a komlpex trágyán, mit vegyek neki ennek érdekében? Őszintén szólva azt sem tudom mi az a mikroelem hiány, de gondolom tápanyag hiányt jelenthet. Ha nyakon is öntöm vele, azzal tényleg nem ártanék, mert lassan már elkezdenek egyébként is ébredezni a virágok. Vége a téli pangási időszakuknak. Köszönöm hogy itt is válaszolt...Üdvözlettel: Eszter
10 évvel ezelőtt
·
#16262
Komplexnak azt nevezzük, ami több hatóanyagot tartalmaz. Vannak folyékony formában, literes kiszerelésben, makro és mikroelemekkel együtt. Most igy fejből nem akarok hülyeséget mondani, a Wuxal, amit használt, jónak mondható, de összetételét kapásból nem tudom. Lombtrágya, jutott igy eszembe. Ezt alkalmazhatjuk permet formájában és a földre locsolva is. Általános gombaölőnek tartjuk a rezet, ami baktericid hatással is bir. Kontakt szer, de lakásban az eső nem tudja lemosni, max a csőtörés. A kérdés csak az, hogy a babér alergiás-e a rézre. Ennek szinte nulla a valószinűsége, de állitani sem merem, hogy ez igy van. Az antibiotikumokat meg úgyis betiltották, azokban úgy sem gondolkodhatunk. Sokkal előbbre lennénk, ha valaki konkrétan beazonositaná a betegséget. Próbálkozni lehet a neten, hogy pl babér betegségei stb. Ott a fényképek gyűjteményében lehet, hogy van hasonló dolog. Egyenlőre többet nem tudok mondani.
10 évvel ezelőtt
·
#16263
A 14 fok kicsit talán meleg neki a teleléshez, de nem vészes. Gombabetegség valószínűsége elég kicsi, emiatt nem nagyon érdemes permetezni, baktériumra pedig nincs szabadforgalmú szer. (Kontakt szer van, de az meg jelen esetben már eső után köpönyeg, azaz a fertőzést már nem lehet megelőzni.)Esetleg az Aliette nevű szer jelenthet valamit, de az sem egészen erre van.Lehet, hogy legtöbbet ér a beteg leveleket leszedni, és ennyi.Vagy persze, a tápoldatozás sem hülyeség, még betegség esetén sem, mert az egészséges, életerős növény jobban le tudja győzni a betegségeket. (A viszonylag meleg hőmérséklet miatt fejlődtek télen is új levelek, ahogy látom, és ezek kimeríthették a tápanyagkészleteket.)
10 évvel ezelőtt
·
#16277
Köszöntelek Benneteket!:)Van egy jó hírem, úgy néz ki megállt a betegség a babéron. Nem foltosodott be 2 nap alatt 1 levél sem, igaz a lankadásuk még nem jött helyre. Valószínű hogy nem szabad lett volna meleg helyre átvinnem, nem beszélve arról, hogy déli fekvésű szobában van, egész nap érte a nap, hisz hideg sem igazán volt. Aztán ősszel amikor átültettem, nem figyeltem arra, hogy a hajszálgyökerek között is legyen föld, tehát csak a külső gyökerek kaptak földet. Remélem most már nem lesz gond vele.:)Nagyon szépen köszönöm a segítséget!:)Egyébként keresgéltem a neten a betegséggel kapcsolatban, de nem találtam semmit. Mindenhol az volt írva, hogy igénytelen fa/cserje, és amit találtam, az sem ilyen foltosodásra volt.Sajnos tényleg kivonták forgalomból az igazán hatásos szereket, és nem is tudom miért nem csodálkozom ezen!:)További napsütéses, tavaszváró napokat kívánok:)Eszter
10 évvel ezelőtt
·
#16280
Nos a hajszálgyökerek közé elég nehéz is lesz betömködni a földet, azt inkább bizzuk a vizre, jól iszapoljuk be. Majd a viz oda mossa a földet.
6 évvel ezelőtt
·
#29884
Hozzájutottam három gyönyörű babér cserjéhez, egy nyáron át ápoltam, babusgattam, szépen fejlődtek. Sikeres átteleltetés után a következő nyáron a levelei elkezdtek barnulni, késöbb teljesen elfonnyadtak, elszáradtak. Az ajánlott savanyu virágföldet használtam, normálisan öntöztem, napos helyre tettem, mégis barnultak a levelei. Sokat gondolgodtam, bújtam a netet, de nem lettem okosabb.

Tovább nyomoztam: Az egyik népszerű kertész oldal szakembere válaszolt a kérdésemre. Szerinte tápanyag problémája van a babérnak. Egy ismerősömmel ugyanez megtörtént.Ráadásul az egyik növényt a szomszédnak ajándékoztam, az övé egészséges!!! Aztán rájöttem: "Leander tápoldat - mediterrán növényekhez is"-t használtam. A szomszéd növénye nem kapott tápoldatot. Az ismerősöm szintén használta a LEANDER tápot. Mert ugye azt irják, hogy a babér és a leander is ugyanabba a családba tartozik, tehát akkor ez a táp jó lesz neki, bla bla bla. BOTRÁNY!! A tápoldat megöli a babért. SZERINTEM. Márkát nem írok, remélem segítettem. Most átültettem friss földbe, remélem észhez térnek!
Mellékletek (1)
6 évvel ezelőtt
·
#29886
Kedves Tibor!
A babér (Laurus nobilis) nem kíván savanyú talajt, átlagos pH 7-es talajban is megél, ami fontos, hogy vízáteresztő legyen. A növényének hajtásai, ágai elhaltak, ha jól értettem a leírásában. Ilyen esetben, csak a beteg ágak visszametszése marad egyetlen megoldásnak. Ha a növénye több tő összeültetéséből áll, újabban így árusítják, akkor ajánlom, hogy vegye ki az edényből a töveket, és keresse meg a károsodott egyedet, azt távolítsa el gyökerével együtt, és a többit ültesse el új, még nem használt talajba. Átültetés előtt vizsgálja meg valamennyi gyökérzetét, épek-e, károsodottak-e. Ha talál "másképp kinéző" gyökérrészeket, vágja le, dobja ki. Valószínű, hogy túl szeretgette növényét, még az is lehet, hogy a tápoldatot töménysége nem volt megfelelő. De talajban élő kórokozó, kártevő is okozhatta a tő gyengülését, pusztulását. A babér természetes helyén nem részesül különleges gondozásban, és szépen megél. Elsősorban elegendő vizet kíván, ha meleg, napos helyen van, de ne álljon vízben a cserepe. Ha később visszatérne a probléma, a károsodott hajtásáról és a teljes lombról is küldjön képet, és fontos még a növény elhelyezési körülményének leírása is.
Üdvözlettel: Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére