Elnyílt a levendula? Egy kis metszéssel másodvirágzásra ösztönözhetjük

Elnyílt a levendula? Egy kis metszéssel másodvirágzásra ösztönözhetjük

Ne vágjunk a barna részbe.

Július vége és augusztus eleje között a levendula nagy része már elvirágzott, itt az ideje hozni a metszőollót! Ha a virágszárakat most levágjuk, kora ősszel újra virágzásban reménykedhetünk. Noha ez a második nyílás már gyengébb, nem csak mi örülünk majd a látványnak, de a rovarok is értékelik majd a táplálékforrást.

Ne várjunk túl sokáig a visszavágással: annál nagyobb a második virágzás esélye, minél kevésbé nyílt még el a levendula. Másrészt az időben elvégzett metszésnél még marad a növénynek ideje arra, hogy megerősödjön télig.

elnyilt a levendula 02

A nyári metszésnél csak a majdnem csupasz virágos hajtásokat távolítjuk el. Illesszük a metszőollót közvetlenül a leveles rész fölé. Egyes növényekhez elegendő a metszőolló, az idősebb tövekhez sövényvágót használhatunk. A virágszárból néhány cm-t meghagyhatunk, lehetőleg ne vágjunk túl mélyen a leveles részbe.

elnyilt a levendula 03

A levendulát nagyobb mértékben tavasszal kell visszavágni, amikor már nem várható több fagy. Leginkább áprilisban jön el ez az idő, mielőtt az új hajtások megjelennek. Nyár végén vagy ősszel nem szabad erősen visszavágni, mert túlzottan legyengítjük télre a növényt. Fontos, hogy semmiképp se vágjunk az idős, elfásodott, barna részbe. Ebben az esetben ugyanis később csak ritkán hajt ki a növényünk.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR