1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. június 09. Hétfő
  2 Válasz
  3.8K Megtekintés
A káposztaféléinken megjelent az üvegházi molylepke. Tavaly Spilannal permeteztük, nem nagyon volt hatásos. Az idén a Gazdaboltban ajánlották a Dimilin nevű szert. Le permeteztük,természetesen tapadó szerrel együtt, de teljesen hatástalan volt. Kérem szíveskedjenek valami hatásos szert ajánlani.
9 évvel ezelőtt
·
#17489
Az üvegházi molytetű ellen a kémiai védekezés csak akkor sikeres, ha 3 naponta 3-4 ismétléssel permetezi a növényzetet. A molytetűnek mindenféle fejlődési alakja egyidőben jelen van a növényeken, és van olyan inaktív alakja, ami ellen nem hatnak a rovarölő szerek. Ezért kell sorozatban kezelni, hogy a folyamatosan kikelő imágókat mielőtt szaporodna, megöljük.Ha a szokásos heti gyakorisággal permetezi, ahogy a többi kártevő ellen szokás, nem fogja észrevenni a permetezés hatását: csak gyéríti a molytetveket, de nem pusztítja ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szabadban is a molytetvek repülnek, környező kertekből áttelepülhetnek, újabb fertőzést indíthatnak.Jelenleg molytetű ellen a Cyperkill, Kaiso garden, Mospilan és Sanmite szabad forgalmú rovarölő szerek vannak engedélyezve.
9 évvel ezelőtt
·
#17501
A gazdaboltos vagy nem ért hozzá, vagy nem tudja hozzá nem értők számára érthetően elmagyarázni. (De akár a csomagoláson elhelyezett betűsorokat is lehetett volna értelmezni, mert rá van írva, mire való.)A Dimilin egy kitinszintézisgátó.A lárvák bőre kitinből van, ez nem tud nyúlni vagy nőni. Így a kifejlett méret eléréséig több esetben vedleni kell a lárvának, mikor kihízza a bőrét.Az említett szer meggátolja az új bőr megerősödését, aminek következtében a lárvák szomorú módon, gyermekkorukban elhaláloznak.A hatásmechanizmusból eredően, a felnőtt állatok ellen nem hat, mert azok már nem vedlenek.Azok ellen viszont (de csak azok ellen) működik a Spilan, legfeljebb kicsit többet kellett volna keverni a vízbe. Plusz mindenképpen kell az említett kettőt tartalmazó permethez tapadásfokozó, mert enélkül az erősen viaszos levelekről lepereg a szer, mint a falról a borsó.Pontosan a fent említett 3 anyagot használtam én is szombaton, és ma néztem, teljesen molytetűmentes volt a káposzta meg a karalábé. Ez így is lesz még pár napig, aztán a gyomokról visszatelepszenek...
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére