Ízletes és örökzöld: a babért cserepes növényként érdemes tartani

Ízletes és örökzöld: a babért cserepes növényként érdemes tartani

Akár 100 évig is élhet.

A zöld, fényes levelekkel rendelkező nemes babér (Laurus nobilis)  a Földközi-tenger térségéből származik. A télen is zöld bokrocska hálás, hosszú életű növény lehet, amely akár 100 éves kort is megélheti. Sajnos nem télálló, ezért a mi klímánkon érdemes cserépben nevelni.

A babért teljes napfürdőbe is tehetjük, de a félárnyékot is elviseli. A zsenge fiatal leveleken gyorsan megmutatkoznak a vízhiány jelei, azonban locsolás után hamar magukhoz térnek. Ha cserépben neveljük, figyeljünk arra, hogy nem tűri az alátétben folyamatosan álló vizet, sárgulnak a levelei. Ezért hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, mielőtt ismét meglocsoljuk.

babert cserepes novenykent 02
Maja Dumat

Májustól júliusig tápoldatozzuk, hogy a tavaszi növekedési időszak után a növény ismét feltölthesse a tápanyagraktárait. Később már ne adjunk neki trágyát, ha túlságosan ereje teljében éri a tél, akkor a növény megsínyli a hideget, elpusztulhat.

babert cserepes novenykent 03
Maja Dumat

Júniusban vágjuk vissza, éles, tiszta metszőollóval nyírjuk formára. Mindig csak az ágacskát vágjuk, ne a lombozatot. Később, decemberben még egyszer metsszük. Kb. -5 °C-nál a cserepesként nevelt babért vigyük hűvös, világos helyiségbe. Elegendő 3-5 évente átültetni a növényt, ennél sűrűbben nem ajánlatos.

A kertbe kiültetett babér az enyhébb teleket -10 °C-ig elviseli.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?