Ízletes és örökzöld: a babért cserepes növényként érdemes tartani

Ízletes és örökzöld: a babért cserepes növényként érdemes tartani

Akár 100 évig is élhet.

A zöld, fényes levelekkel rendelkező nemes babér (Laurus nobilis)  a Földközi-tenger térségéből származik. A télen is zöld bokrocska hálás, hosszú életű növény lehet, amely akár 100 éves kort is megélheti. Sajnos nem télálló, ezért a mi klímánkon érdemes cserépben nevelni.

A babért teljes napfürdőbe is tehetjük, de a félárnyékot is elviseli. A zsenge fiatal leveleken gyorsan megmutatkoznak a vízhiány jelei, azonban locsolás után hamar magukhoz térnek. Ha cserépben neveljük, figyeljünk arra, hogy nem tűri az alátétben folyamatosan álló vizet, sárgulnak a levelei. Ezért hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét, mielőtt ismét meglocsoljuk.

babert cserepes novenykent 02
Maja Dumat

Májustól júliusig tápoldatozzuk, hogy a tavaszi növekedési időszak után a növény ismét feltölthesse a tápanyagraktárait. Később már ne adjunk neki trágyát, ha túlságosan ereje teljében éri a tél, akkor a növény megsínyli a hideget, elpusztulhat.

babert cserepes novenykent 03
Maja Dumat

Júniusban vágjuk vissza, éles, tiszta metszőollóval nyírjuk formára. Mindig csak az ágacskát vágjuk, ne a lombozatot. Később, decemberben még egyszer metsszük. Kb. -5 °C-nál a cserepesként nevelt babért vigyük hűvös, világos helyiségbe. Elegendő 3-5 évente átültetni a növényt, ennél sűrűbben nem ajánlatos.

A kertbe kiültetett babér az enyhébb teleket -10 °C-ig elviseli.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR