1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. május 12. Vasárnap
  3 Válasz
  4.4K Megtekintés
Tömegesen látom Bp-en és vidéken hogy a thuják hamisciprusok az élénk zöld helyett rozsdavörösben viritanak.Elpusztultak? s ha igen mi okozhatta ezt a tömeges pusztulást.Egész sövények jártak így.Eg .kettőnél szárazságra tippelnék, de sajnos mindenhol ezt látom.Egerben hamis ciprus sövényem van,még úgy látom semmi bajuk,de a borókám, az utolsó ami megmaradt s a tiszafám " kiszáradt".Ami egyáltalán nem biztos, csak én hiszem úgy.A száraz idényekben locsolom őket.Külön a kertnek locsolómérőt építettem ki. Előre is köszönöm válaszát.T-M-Gy
10 évvel ezelőtt
·
#14139
Válasz elfogadva
A tavalyi aszályt sok nem bírta.Van ugyan gombabetegsége is a tujának, de a legtöbbnek valószínűleg a szárazság tett be.
10 évvel ezelőtt
·
#14139
Válasz elfogadva
A tavalyi aszályt sok nem bírta.Van ugyan gombabetegsége is a tujának, de a legtöbbnek valószínűleg a szárazság tett be.
10 évvel ezelőtt
·
#14148
Vagy gombabetegség vagy vashiányra utaló jel a barnulás.
10 évvel ezelőtt
·
#14158
Ez azért nem ennyire kategorikus kedves Mihály. A barnulás önmagában csak arra utal, hogy az élet elszállt belőle, aminek számos oka lehet. A fenyőfélék viszonylag sokáig halódnak és gyakorlatlan szem elsőre észre sem veszi, hogy gondok vannak. Először csak a fényét vesziti el, de akkor már bajok vannak. Tény és való, hogy vannak gombabetegségek, de a leggyakoribb és legáltalánosabb probléma nem ez szokott lenni, hanem a víznek a hiánya, amit még télen is igényelnek. Az elmúlt évben a legtöbb thuja nem öngyilkos lett, nem gomba és nem vashiány vitte el, hanem a szárazság. A tünetek csak jóval később jelentek meg és a mai napig láthatóak. A másik az, hogy a telepitésnek meg vannak az optimális időpontjai és a nagyobbacska fák meg nehezen tűrik az átültetést, ilyenkor nagyobb veszteségekkel kell számolni gyökérlabdás példányoknál. Jobb helyeken 1-2 évente átültetik a csemetéket, ami nagyon macerás dolog. Mindezt azért, hogy a gyökértömeget a törzs mellett erősitsék, így sokkal nagyobb a későbbiekben a túlélési esélye. A múlt év erősen megritkitotta az állományt az aszály miatt, ezért én is ez mellett tenném le a voksomat, mert nagyobb az valószínűsége. Ezen kívűl lehetett más oka is egyes helyeken és esetekben, ezek egyedi elbirálást igényelnek, mert az okokból sok verzió állitható fel.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére